Čeprav slovenski gospodarstveniki in potrošniki lani niso bili tako pesimistični kot v letu 2009, ko je svetovna kriza končno v svoj vrtinec potegnila celotno EU, so se kazalniki zaupanja poslabšali v praktično vseh panogah, z izjemo gradbeništva, ki pa z negativnimi 41 točkami kljub temu ostaja v »kritičnem območju«. Gospodarska klima v Sloveniji je bila pri negativnih 17 točkah v primerjavi z letom 2011 posledično nižja kar za 10 točk. Pričakovanja prihodnjih gibanj v gospodarstvu so s tem na sončni strani Alp precej slabša kot denimo v Avstriji (–4 točke) in v Nemčiji (–2 točki), a hkrati več kot dvakrat vedrejša kot v Grčiji (–39 točk) in tudi Italiji (–22 točk).

Čeprav bomo morali na podatke o gibanju BDP v zadnjem lanskem četrtletju počakati do konca meseca, je precej varno trditi, da ti ne bodo blesteči. Gospodarska klima se je namreč v zadnjih mesecih lanskega leta le dodatno poslabševala, desetletni vzorec pa kaže na njeno veliko povezanost z BDP, saj je koeficient korelacije med obema kazalcema za obdobje zadnjih desetih let enak 0,94. V tem kontekstu lahko razumemo tudi podatke o decembrskem izvozu, ki je utrpel največji padec v več kot treh letih. Na letni ravni se je namreč znižal za kar 7,6 odstotka, na 1,457 milijarde evrov. Ob tem nekoliko preseneča tudi njegova struktura, saj smo Slovenci v države EU izvozili za 951,3 milijona evrov blaga in storitev, kar predstavlja »le« 65,3 odstotka vsega izvoza. Običajno predstavlja EU približno 70-odstotni delež vseh naših izvoznih trgov, kar vsekakor kaže tudi na krčenje potrošnje. Obseg trgovine na drobno je decembra v območju evra na letni ravni padel denimo za 3,4 odstotka, v celotni EU pa za dva odstotka.

Četudi je bila potrošnja EU v zadnjih mesecih lanskega leta nizka, se je obseg celoletnega izvoza Slovenije lani spet povečal, in to celo bolj od napovedi. Urad za makroekonomske analize in razvoj je v svoji jesenski napovedi predvidel le 0,1-odstotno rast izvoza, vendar je bila ta po izračunih državnega statističnega urada lani kar trikrat višja (0,3-odstotna). Po začasnih podatkih smo tako lani izvozili za skoraj 20,9 milijona evrov blaga in storitev, kar je nova rekordna znamka za Slovenijo. Uvoz je bil medtem za 2,4 odstotka manjši kot lani in je znašal 21,92 milijarde evrov. Primanjkljaj v menjavi s tujino se je s tem nekoliko znižal in je znašal 1,05 milijarde evrov.