Čeprav je Katanec včeraj opoldne na Brdu pri Kranju, kjer je bila izjemna gneča vozil z diplomatskimi tablicami, zatrjeval, da začetna enajsterica, ki jo je uigraval na prvem treningu, ne pomeni še nič, je bilo od prve minute sinočnjega drugega treninga očitno, da so vendarle izbrani prvokategorniki. Skupaj jih je poslal že na ogrevanje v zožen prostor za igranje pepčka in na njih gradil taktično pripravo dobro uro. Največja novost so trije branilci v zadnji vrsti, kjer je v središču Ilić, ob njem pa Cesar in Šuler.

»V prostem času se mi trije veliko pogovarjamo, ker tudi to olajša pot do maksimalne priprave. Ilić in Cesar v takšnem sitemu že igrata, a velikih sprememb ni. Na igrišču in zunaj njega je na vsakem koraku čutiti veliko pozitivne energije in nov veter. Imamo optimalne pogoje za nov zagon, da lahko začnemo z dobre pozitivne ničle. V preteklosti so bili začetki za malenkost bolj negativno nastrojeni,« pojasni bojeviti Korošec Marko Šuler. Ob omenjeni trojici bosta na bokih Brečko in Šuler, v zvezni vrsti v osrčju Krhin in Cvijanović na bokih Birsa in Kirm, ki ne sme igrati na naslednji tekmi proti Islandiji, zato bo priložnost v nadaljevanju tekme dobil Lazarević, v napadu bo Matavž.

»Sistem lahko v sekundi spremenimo, a ne igrajo sistemi, ampak fantje. Želim, da se pozornost medijev od mene preusmeri na fante. Mene dajte v ozadje, le zagotavljam, da bomo delali na najboljši možen način, kar sem videl in se naučil v življenju. Mi brez fantov ne moremo nič,« si je zaželel Srečko Katanec. Sinoči je igralce opozarjal, da ni nobenega razloga za panično nabijanje žoge, ampak je zahteval mirnost in racionalne reakcije ter odločnost v skokih ob prekinitvah. Kako resna in zagnana je bila vadba, je bilo očitno ob pogledu na noge, saj so nekateri na njih imeli ščitnike, kakršne uporabljajo na tekmi. Katanec igralcem polaga na dušo, da bo med tekmo prišlo do situacij na igrišču, ki jih skozi treninge ne more predvideti, zato jih bodo morali reševati sami. Zelo je radoveden, kako bodo reagirali, še bolj ga zanima kondicijska pripravljenost.

Koga je selektor izbral za kapetana, bo znano pred tekmo. Očitno je to tema, ki je bolj zanimiva za javnost kot pa za samo reprezentanco. »Če imate kapetana, s katerim bomo zmagovali, mi povejte, pa bo nosil trak. Javnosti ne zanima, kdo bo kapetan, ampak želi videti dober nogomet. Na tekmi ne gledajo, kdo ima trak na roki, ampak želijo videti umetnost, kaj delajo z žogo, dober nogomet, Slovenijo, ki se bori,« je bil jasen Katanec. Igralcem je pokazal posnetek, kako deluje BiH v napadu in obrambi le zato, ker so bili doslej tega vajeni, saj njegov običaj ni, da bi gledali kasete pred prijateljskimi tekmami. Ne obremenjuje se z morebitnim sneženjem, za nameček bi bila Slovenija v takšnih razmerah celo v prednosti.

»Upam, da bomo gledalcem na polnem stadionu in v pozitivnem vzdušju polepšali dan, če ne rezultatsko vsaj z borbeno in všečno igro. Želim, da se igrajo, skušajo igrati z napakami in imajo podporo vseh 90 minut. V Sloveniji se napake preveč potencirajo. Tudi na tekmi Real Madrid – Barcelona delajo enake napake kot naši, tudi največji asi zgrešijo odlične priložnosti kot naši. Če slišiš takoj vzdih ob napaki, izgubiš še tisto malo samozavesti. Takoj podpišem ponovitev scenarija, da izgubimo tekmo, tako kot sem prvo proti Madžarski v prvem mandatu, a smo nato šli na veliko tekmovanje. Naj nas BiH premaga, mi pa gremo na svetovno prvenstvo,« je želja asketa izpod Šmarne gore.