»Ponudbe smo poslali več kot 50 potencialnim kupcem po Sloveniji in Evropi. Odziv je bil dober in zanimanje veliko. Pričakoval sem najmanj dva kupca iz Italije. Analiziral bom sedanje stanje in v nekaj dneh razpisal novo dražbo z isto izklicno ceno – 13 milijonov evrov,« je bil razočaran stečajni upravitelj Miroslav Benedejčič po dražbi, na kateri mu ni uspelo prodati Mipa v stečaju. Pri njem je bilo na pogovorih sicer kaj nekaj potencialnih kupcev. Med njimi ni bilo slovenskih podjetij, kot tudi ne turške družbe Etcci. »Na Geofin, ki ima finančne povezave tudi v Švici, sem sicer postal pozoren, ko sem izvedel, da kupuje tudi Pomurko. Že sam nakup Mipa je velik zalogaj. Delovali so zelo resno. Preverjal sem tudi, zakaj niso vplačane varščine, vendar se na klice ni nihče oglašal,« je še povedal Benedejčič.

Pri odvetniku Mitji Mateliču, ki je sodeloval pri ustanovitvi Geofina (sedež ima v isti poslovni stavbi kot odvetnik), smo izvedeli, da varščina ni bila položena, ker italijanski podjetnik ni pridobil dovolj denarja za celotno kupnino. »Denar za varščino je bil že v Sloveniji, preostalega denarja pa še ni bilo in zato nismo pristopili k javni dražbi. Kako bo zdaj, ne vem, ker še nisem govoril z lastnikom,« je povedal odvetnik Matelič.

Naj dodamo, da je stečajni upravitelj Benedejčič takoj po izteku pogodbe s Turki (iztekla se je konec lanskega leta) ponovno obnovil pogodbe z bivšimi najemniki hladilnic in skladišč v Kromberku. »Proizvodni prostori Mipa so v polni kondiciji. Vzdrževanje obrata na mesec stane okoli 20.000 evrov. Vseh šest zaposlenih za določen čas tudi redno dobiva plače.« Turško podjetje s sedežem v Ljubljani Alemin Halal pa je kazensko ovadil zaradi poslovne goljufije. Ko je Benedejčič z njimi sklenili pogodbo o najemu, so se obvezali, da bodo obrat vzdrževali. Zaposlili so tudi določeno število ljudi. A na koncu iz posla ni bilo nič. »Turki so bili sicer zainteresirani za nakup Mipa, vendar za precej nižjo ceno,« je še dodal Miroslav Benedejčič.

Zanimivo je, da naj bi Geofin oddal tudi najboljšo nezavezujočo ponudbo za nakup Mesne industrije Pomurka (10,5 milijona evrov), dodatnih 3,5 milijona pa je italijanski poslovnež pripravljen dati za nakup zemljišča okoli objekta v Murski Soboti. Prav zato so prodajo Mipa in Pomurke nekateri začeli povezovati z nekdanjimi lastniki (Marko Volk in njegov svak Martin Kovač), vendar Benedejčič pravi, da je za to povezavo prvič slišal od novinarjev in da bi bil zelo presenečen, če bi se to izkazalo za resnično.