Medtem ko obrtniki že od lanskega aprila, ko so se na referendumu odločili za ukinitev obveznega članstva v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), čakajo mesec brez položnice za članarino stanovski organizaciji, poslanci s spremembo zakonodaje zavlačujejo. Tako parlamentarni odbor za gospodarstvo včeraj ni obravnaval novele obrtnega zakona, ki so jo pripravili na ministrstvu za gospodarstvo pod vodstvom Radovana Žerjava, ta pa je bil s to odločitvijo sicer koalicijskih poslanskih skupin vse prej kot zadovoljen.

Po trditvah naših virov ima glede sprejetja novele obrtnega zakona, ki bo obvezno članstvo ukinila, največ pomislekov koalicijska SDS. Za ukinitev obveznega članstva se že vseskozi zavzema Državljanska lista, prav tako podpirajo novelo zakona v SLS. Predsednik OZS Alojz Kovšca medtem zagotavlja, da niso z največjo stranko koalicije sklenili nobenega dogovora, na gospodarskem ministrstvu pa so prepričani, da v OZS s spremembo zakonodaje zavlačujejo. Ministrstvo je namreč na podlagi javne razprave o noveli zakona, ki je potekala 10. januarja, pripravilo dopolnila k predlogu novele obrtnega zakona, OZS pa je svoje pripombe k dopolnitvam ministru Žerjavu posredovala šele pozno zvečer v sredo, dan pred obravnavo novele v odboru.

Prav priprava dopolnil k predlogu novele zakona je botrovala predlogu koalicijskih poslanskih skupin, da naj se obravnava novele zakona v matičnem odboru prestavi. Koalicijske skupine so predlog podpisale že na dan javne razprave, medtem pa je ministrstvu kljub temu uspelo pripraviti vsa dopolnila, zato so tako poslanci SLS kot ministrstvo včeraj predlagali, naj odbor novelo le obravnava. Na ministrstvu so pojasnili, da bi lahko pripombe OZS upoštevali v nadaljevanju parlamentarnega postopka, Jakob Presečnik iz SLS pa je dejal, da so stranke koalicije še pred sejo odbora pregledale in uskladile popravke zakona na podlagi pripomb tako z javne predstavitve mnenj kot pripomb OZS. Soglasja jim med strankami kljub temu ni uspelo doseči, je pa Presečnik pojasnil, da so na koalicijskem sestanku dobili zagotovila koalicijskih poslanskih skupin, da predlog zakona podpirajo. »V SLS pričakujemo na februarski seji državnega zbora visoko podporo noveli, ki sledi odločitvi članov zbornice na referendumu o obveznem članstvu, hkrati pa prinaša tudi nekatere druge zelo koristne rešitve za težave, s katerimi se srečujejo slovenska obrt, podjetništvo in gospodarstvo nasploh,« je dejal Presečnik.

Na ministrstvu pričakujejo, da bo seja odbora za gospodarstvo sklicana čim prej (naslednja redna seja odbora bo 13. februarja), od ukinitve obveznega članstva pa minister Žerjav ne odstopa. Kljub temu priznava, da ministrstvo kot predlagatelj zakona ne more zagotoviti ukinitve obveznega članstva v OZS. »Vlada je na predlog ministrstva predlog sprememb obrtnega zakona v državni zbor poslala že 17. oktobra lani, ko in če bo državni zbor tak predlog sprejel, pa bo odpravljeno tudi obvezno članstvo v OZS,« so pojasnili na ministrstvu in dodali, da zakon »sledi volji članstva v OZS in koalicijski pogodbi«, zato si bodo prizadevali, da bo sprejet čim prej.