Nekdanji predsednik sindikata Radeče papirja Stane Klajnšek bo skupaj s predsednikom Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Janezom Posedijem največje banke upnice danes pozval, naj zagotovijo tri milijone obratnega kapitala za zagon stroja štiri, ki je namenjen proizvodnji papirja.

Da razmislijo o financiranju zagona stroja štiri podjetju Papirnica Radeče, ki ga je nedavno ustanovila občina Radeče prek svojega komunalnega podjetja, je pred dnevi člane upniškega odbora, v katerem so med drugimi tudi predstavniki bank upnic, pozval že stečajni upravitelj Borut Soklič. Pri pridobivanju obratnega kapitala za zagon stroja štiri je Papirnici Radeče sprva želela jamčiti radeška občina. Toda ko je občina glede svojih namer povprašala računsko sodišče, so jim tam pojasnili, da tovrstno poroštvo za občine ne pride v poštev.

Klajnšek namerava podrobnosti o apelu na banke razkriti danes, zato vsebine današnjega dogodka, ki ga organizira skupaj s Konfederacijo sindikatov Slovenije Pergam, včeraj še ni želel razkrivati. Iz virov blizu sindikatu smo izvedeli, da so prepričani, da bi v primeru zagona stroja štiri Soklič lahko proizvodni kompleks Radeče papirja prodal za višjo ceno. Na zadnji javni dražbi pred mesecem dni ni nihče od možnih kupcev vplačal varščine, pri čemer se je proizvodni kompleks prodajal po izklicni ceni v višini dobrih šest milijonov evrov.

Po neuradnih informacijah so v sindikatu tudi prepričani, da bi bil Borut Soklič pri prodaji stečajne mase Radeče papirja lahko bolj učinkovit, če bi stroj štiri in pet prodajal ločeno. Za stroj pet, ki je namenjen proizvodnji papirja za tiskanje denarja, namreč obstajajo specifični kupci, njegova uspešna prodaja pa naj bi terjala več časa. Spomnimo, še preden je turška družba Saray izrazila interes za nakup Radeče papirja, se je zanj zanimala tudi francosko družba Oberthur Technologies, v sklopu katere deluje tudi ena največjih tiskarn evrskih bankovcev. Svoje nakupne namere je Oberthur Technologies pozneje opustila.

Poleg tega naj bi sindikat motilo, ker po propadu zadnje javne dražbe Soklič ni takoj razpisal nove, in sicer že konec lanskega leta, tako kot je napovedal. Za komentar je bil stečajni upravitelj včeraj nedosegljiv, pred dnevi pa je pojasnil, da je od finskega podjetja Pöyry konec lanskega leta prejel ponudbo za iskanje strateškega partnerja za Radeče papir. Ker bi moral Radeče papir v primeru sklenitve pogodbe Fincem tudi ob njihovem neuspehu plačati 100.000 evrov fiksnih stroškov, je Soklič odločitev o morebitnem angažiranju Pöyryja prepustil upniškemu odboru. Ta se do njegovega predloga še ni opredelil.

Nekdanji radeški župan in poslanec stranke SD Matjaž Han je dejal, da če se v kratkem ne bo našel kupec za proizvodno enoto propadlega podjetja, namerava pozvati državo, da se bolj intenzivno vključi v reševanje zdravega jedra Radeče papirja. »Na tak način bi se lahko rešila delovna mesta in perspektivno izvozno podjetje,« je dodal Han.