Aso je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal, da bi z odkupovanjem lahko začeli že danes, ko je predvidena izdaja obveznic ESM, odločitev pa bodo sprejeli, ko bodo znani natančni pogoji izdaje.

Ker pa naj bi Japonska za odkupovanje obveznic uporabila svoje velike devizne rezerve in ne domače valute, bi lahko naletela na nasprotovanje in morda celo protiukrepe drugih velikih gospodarstev. Tovrstni neposredni posegi na valutnem trgu namreč niso sprejeti z odobravanjem.

Japonska je v preteklosti odkupila za več milijard dolarjev obveznic začasnega mehanizma EFSF, predhodnika ESM.

"Stabilizacija evropske finančne krize bo sčasoma pripomogla k stabilizaciji valut, vključno z jenom, zato nameravamo z deviznimi rezervami kupovati obveznice ESM," je dejal minister.

Šibkejši jen je dobra novica za japonske izvoznike. Japonska valuta sicer v zadnjih tednih izgublja na vrednosti, a je v razmerju do ključnih svetovnih valut, kot sta dolar in evro, še vedno močan.

V Tokiu si po drugi strani želijo preprečiti prehiter padec vrednosti domače valute, saj bi to lahko vneslo nezaupanje med vlagatelje in pretirano podražilo japonski uvoz. Dežela vzhajajočega sonca mora namreč po zaprtju večine jedrskih reaktorjev, ki je sledilo katastrofi v Fukušimi, uvažati večino energentov.

Japonski mediji so danes objavili še, da načrtuje Tokio dodaten proračun za spodbujanje gospodarstva v višini 150 milijard dolarjev (114 milijard evrov), pri čemer bi bilo 40 odstotkov namenjenih projektom javnih del.

Nova japonska vlada pod vodstvom liberalno-demokratske stranke je ob prihodu na oblast napovedala vrsto ukrepov za spodbujanje tretje gospodarsko najmočnejše svetovne države.