V hoodu se trudimo, da na naše police postavimo izvirna darila, ki prinašajo zadovoljstvo osebi, ki kupuje darilo in obdarjencu. Navadno gre za manjša presenečenja, ki z nenavadnostjo in izvirnostjo nadomestijo svojo “majhnost”. Majhnost sem dal v narekovaje z razlogom, saj se primernost darila ali pozornosti ne meri v velikosti, ampak v tem, kako dobro se prilegajo obdarjencu. Opazil sem namreč, da vložijo naše stranke v nakupovanje majhnih presenečenj veliko časa in energije. Pri svetovanju strankam se veliko pogovarjamo o obdarjencu, s čim se ukvarja, kaj ima rad, kakšni so njegovi hobiji... V veliki večini stranke odidejo zadovoljne iz trgovine. To potrjuje tudi dejstvo, da se jih veliko vrača po nova darila. Tudi čez leto. Še bolj zanimivo pa je, da prihajajo obdarjenci, ki si želijo še več podobnih artiklov.

Dejstvo je, da se ljudje ravno v času decembrskih praznikov veliko ukvarjamo z drugimi ljudmi. Kot že omenjeno v prejšnjem zapisu, potrebujemo nek zunanji "push", da se premaknemo iz naših vsakdanjih misli, ki so v večini primerov naravnane na nas same. Darila so ta "push", ki nas prisili, da se vsaj za nekaj časa intenzivneje posvetimo ljudem okoli sebe. Če želiš nekoga osrečiti in razveseliti, se moraš vživeti v njegovo kožo in si zamisliti, katera stvar bi mu polepšala dan, teden ali celo leto. Da ne bo pomote, tukaj ne govorim le o darilih, ki jih je potrebno kupiti. Ob poznavanju osebe lahko velikokrat z lastno kreativnostjo dosežemo še boljši efekt.

Tako kot pri obdarovanju, se je tudi v poslu potrebno vživeti v vlogo poslovnega partnerja ali stranke. Le tako bomo namreč dosegli najboljše rezultate, ki bodo dobili potrditev na trgu. Razvijanje rešitev po lastnih željah je tako kot kupovanje darila, ki je všeč le vam, za obdarjenca pa nima nobene koristi. V obeh primerih se vam bodo zahvalili, to pa je nekako tudi vse, kar lahko pričkujete. Še posebej v poslu vam ne bodo dajali drugih možnosti, če opazijo, da jim niste 100% predani.

Obdarovanje in poslovanje je lahko veliko mirnejše in zabavnejše, če uporabimo malo empatije, ki je brez dvoma v vsakem izmed nas.

Zame osebno so darila super stvar. Vedno sem jih rad dobival, kdo jih pa ni :) Še rajši sem pa razmišljal, s čim obdariti starše, punco, prijatelje na izviren način. Veliko daril sem napravil sam, še večkrat sem jih seveda kupil. Vedno pa z mislimi na osebo, ki jo obdarujem. Lahko bi rekel, da mi več vznemirjanja povzorča, ko nekoga obdarim in čakam na odziv, kot pa odpiranje daril, ki sem jih sam prejel.

Ljudje bi se lahko vseeno večkrat vprašalim, kakšne potrebe in želje imajo soljudje ter jim že med letom posvetili malo več pozornost.