Kot so v danes objavljenem povzetku poslovnega načrta skupine za 2013 zapisali v Luki Koper, bo na višino čistega dobička v prihodnjem letu ugodno vplivalo znižanje finančnih odhodkov, ki so posledica zniževanja obsega zadolženosti.

Poslovni načrt za prihodnje leto je kljub zaostrenim gospodarskim razmeram na ključnih zalednih trgih in tveganjem, predvsem glede čimprejšnje realizacije poglobitve prvega bazena za kontejnerski prometa, ambiciozen. Luka Koper na trženjskem segmentu načrtuje največjo rast ladijskega pretovora in tudi prihodkov na generalnih tovorih, sipkih tovorih in tudi kontejnerjih. Rast načrtuje tudi na večini tujih zalednih trgov.

Načrtovani poslovni prihodki skupine za leto 2013 v višini 146,62 milijona evrov v veliki meri temeljijo na napovedih stagnacije gospodarske aktivnosti v območju evra in znižanih napovedih v ostalih evropskih državah, navajajo v koprski družbi.

Dobiček iz poslovanja skupine naj bi prihodnje leto znašal 18,90 milijona evrov, kar je 8,4 odstotka več od ocenjenega za letos. Na ravni matične družbe naj bi se dobiček iz poslovanja povečal za 14,7 odstotka na 16,73 milijona evrov. Poenostavljeni denarni tok (EBITDA) skupine naj bi v 2013 znašal 47,01 milijona evrov, od tega bo na matično družbo odpadlo 43,24 milijona evrov.

Skupina Luka Koper bo tudi prihodnje leto nadaljevala s procesom razdolževanja in krepitve finančne moči. Zadolženost skupine se bo po načrtih znižala na 172,32 milijona evrov, razmerje med neto finančnim dolgom glede na EBITDA pa bo padlo pod tri. Razmerje med finančnimi obveznostmi in lastniškim kapitalom se bo znižalo predvidoma na 0,76.

Skupina v 2013 načrtuje 33,80 milijona evrov naložb. Gre predvsem za naložbe v pristaniško infrastrukturo in opremo, kar je ključno za ohranjanje konkurenčnosti Luke koper in razvoja strateških terminalov, kjer izstopa kontejnerski terminal.

Ladijski pretovor bo prihodnje leto znašal predvidoma 17,67 milijona ton oziroma 1,5 odstotka več od ocenjenega pretovora v letošnjem letu, ko naj bi ta znašal 17,41 milijona ton.

Nadzorni svet se je danes seznanil tudi z oceno poslovanja za leto 2012, ki ga je zaznamovala manjša gospodarska aktivnost na ključnih zalednih trgih družbe. Razmere na trgu so najbolj vplivale na manjše prihodke pri blagovni skupini generalni tovori ter na področju kontejnerjev. Pri slednjih velja izpostaviti problematiko globine morja, ki onemogoča vplutje večjih ladij.

Na rezultate poslovanja v letošnjem letu so pomembno vplivali tudi povečani stroški energentov, storitev in dela. Na poslovanje skupine Luka Koper in Luke Koper v zadnjem četrtletju letos bodo predvidoma dodatno vplivali slabitev naložb v Intereuropo in NLB ter prevrednotevalni poslovni odhodki opredmetenih osnovnih sredstev.