Pekarna Blatnik je v težave zašla, ko pretekle investicije v blagovno znamko, objekte za franšizni sistem Happy pek in podjetje v Srbiji, za katere je podjetje najelo kratkoročna posojila, niso prinesle pozitivnih učinkov. V prvem letošnjem polletju so posojila začela zapadati v plačilo in podjetje je poravnavalo obveznosti za nazaj, je družba navedla v predlogu za prisilno poravnavo.

Likvidnostni primanjkljaj se je financiral iz trgovinskega dela, problem pa se je prelagal. Konec junija je prišlo do delitve podjetja, tako denarnih tokov iz trgovinskega dela ni bilo več. Družba je začela poravnavati obveznosti za nazaj in v tekočem poslovanju je to pomenilo vedno večje motnje.

Konec septembra je Pekarna Blatnik za več kot dva meseca zamujala z izpolnitvijo ene ali več obveznosti v skupnem znesku, ki presega 20 odstotkov zneska njenih obveznosti. Družba je dolžnik postala tudi iz naslova neplačanih prispevkov za socialno varnost ter neizplačanih plač delavcev, ki so v bolniškem staležu, pa tudi neizplačanih plač administracije v ocenjeni višini 20.000 evrov.

Pekarna zaradi slabe likvidnosti ne more plačevati zapadlih obveznosti, zaradi zaostrene konkurence pa se sooča še s pritiskom na nižanje prodajnih cen. Vodstvo nadaljnjega poslovanja brez celovite poslovne in finance reorganizacije ne more sanirati, zato je že konec novembra vložilo predlog za prisilno poravnavo. Sodišče je takrat družbi naložilo, da predlog dopolni, kar je ta tudi storila.

Pekarna Blatnik je konec septembra izkazovala za 13,38 milijona evrov obveznosti. V prvih devetih mesecih letos je družba zabeležila dobre tri milijone evrov čiste izgube, kar presega polovico osnovnega kapitala. Za letošnje leto je načrtovana izguba v višini 188.000 evrov.

Na podlagi temeljite analize obstoječega ekonomsko-finančnega položaja družbe vodstvo pekarne Blatnik z Robertom Ferkom na čelu ugotavlja, da je le s prisilno poravnavo in s tem zmanjšanjem obveznosti družbe mogoče sanirati podjetje do take mere, da bo ob vseh dodatnih ukrepih spet kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobno.

Kot izhaja iz načrta finančnega prestrukturiranja pekarne, danes objavljenega na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), imajo upniki do Pekarne Blatnik za dobrih 400.000 evrov prednostnih terjatev, za 2,6 milijona evrov izločitvenih terjatev in za 4,9 milijona evrov ločitvenih terjatev. Navadnih terjatev po odštetih kompenzacijah je za 4,1 milijona evrov.

Vodstvo Pekarne Blatnik navadnim upnikom predlaga, da pristanejo na zmanjšanje navadnih terjatev in odložitev rokov za njihovo plačilo. Upniki naj bi bilo skladno s predlogom poplačani v višini 50 odstotkov vrednosti terjatev brezobrestno v roku štirih let od pravnomočno potrjene prisilne poravnave.

Prednostni upniki bodo poplačani iz tekočega poslovanja v letu 2013, izločitveni upniki iz tekočega poslovanja in iz predvidenega dezinvestiranja, ločitveni upniki iz tekočega poslovanja, navadni upniki pa z unovčevanjem terjatev, finančnih naložb in iz pričakovanih dobičkov med letoma 2014 in 2017. Čisti dobiček v letu 2014 naj bi po projekcijah znašal dobrih 180.000 evrov, do leta 2017 pa narasel na dobrih 650.000 evrov.