Razpis P2 2012 je namenjen spodbujanju ustanovitve in zagona inovativnih, tehnološko naravnanih podjetij. Takšna je uradna razlaga tega razpisa. Preskočil bom del, da se dolgo časa ni vedelo, ali bo v letu 2012 sploh objavljen ta razpis, oz. ali bo država sploh namenila sredstva zanj, kot tudi dejstvo, da je prišel razpis ven s precejšnjo zamudo.

V okvirni najavi razpisa je bilo med drugim napisano:

Podjetje bo moralo prejeti minimalno 25 točk na podlagi dveh vstopnih meril, in sicer:

1. Uvrstitev na tekmovanju Start:up Slovenija (max. možnih 25 točk) in

2. Višina osnovnega kapitala v podjetju (max. možnih 25 točk)

Tekmovanje za Start:up Slovenija je bilo zaključeno še preden je uradna različica razpisa P2 ugledala luč sveta in na konferenci Podim so podelili tudi nagrade.

Kar me je zbodlo, je bilo dejstvo, da si moral oddati prijavo na tekmovanje, kjer si dobil dodatne točke, čeprav nisi poznal vsebine razpisa (?!) oz. v končni fazi se niti ni vedelo, ali bo sploh na voljo denar za P2 razpis.

Odločitev vsakega startupa je bila, če se je prijavil na Start:up tekmovanje in kasneje na razpis P2. Vendar meni se je vseeno zdelo to pogojevanje precej nespametno dejanje, ki pa je pripomoglo, da se je veliko število startupov prijavilo na tekmovanje Start:up Slovenija.

Druga stvar, ki me je zbodla v razpisu P2, je bil znesek, oz. okvirna višina subvencij za ciljno skupino P2A, ki je po tem razpisu znašala do 800.000 evrov pod pogojem, da bodo zagotovljena sredstva v okviru proračuna RS za leto 2013.

Maksimalna višina subvencije za podjetje iz ciljne skupine P2A je 20.000 evrov. In od prijavljenih 125 startupov na tekmovanje, jih bo 40 dobilo finančna sredstva.

Jeap, na tekmovanje Start:up Slovenija je bilo prijavljenih 125 startupov, kar pomeni, da se je v Sloveniji na tem področju nekaj premaknilo. Ali je to dejanska številka startupov, ki bodo karkoli naredila, ali pa so bila ustvarjena zaradi razpisa P2, pa je nekaj povsem drugega.

Ampak vseeno v Sloveniji ni vse tako slabo, oz. so se tudi razmere za startupe v tem letu precej spremenile. Vas zanima kako? Jutri!