Na lokaciji nekdanje Metalne, ki se je skozi leta preoblikovala od Montavarja do Metalne Nove, na koncu pa je bilo podjetje likvidirano, tako sindikat še vedno pritiska na likvidacijskega upravitelja Dragišo Jovića in skušajo doseči izplačilo terjatev do delavcev. Gre za odpravnine, regrese in neizplačane plače, na katere čakajo po Dularjevih besedah izigrani nekdanji delavci.

"Tukaj se najbolje vidi, kako ne deluje naša pravna država. Vodstvo ima že v naprej pripravljene izgovore in grožnje, češ naj jih tožimo, saj da ne vemo, koga naj sploh tožimo. Ta družba v likvidaciji je bila namreč prodana češkim lastnikom in smo v veliki zagati, kako se stvari lotiti," je na današnji novinarski konferenci v Mariboru dejal Dular, ki ga še bolj skrbi usoda zaposlenih v podjetju Inometal, kjer delavci čakajo na plače, lastnik pa po njegovih besedah odpira podjetja po tekočem traku.

Še vedno niso povsem rešene zadeve v Elektrokovini Predstikalnih napravah, kjer so pred časom pripravili celo shod po mestu in tudi na ta način doseči vsaj prisilno poravnavo. Kot je dejal Dular, 40 zaposlenih zdaj dela in prejema plače, kaj se bo s podjetjem zgodilo v prihodnosti, pa je za zdaj neznanka.

Posebej pa je Dular izpostavil Mariborsko livarno Maribor (MLM), ki je z bankami dobila nove večinske lastnike. Po njegovih informacijah naj bi se Impol zanimal za odkup livarskega dela podjetja, okoli 800 delavcev pa prejema plače z zaostankom. Veliko je razlogov za razmišljanje o tem, da MLM takšna kot je, dolgo ne bo več preživela, je prepričan sekretar podravske SKEI.

Morda pa se bolj svetli časi obetajo trenutno praznim halam propadle Tovarne vozil Maribor (TVM), kjer je stečajni upraviteljici Alji Markovič Čas nedavno uspelo najti najemnika. Takoj ko bo prišel denar, bi lahko svoje terjatve dočakali nekdanji delavci tovarne avtobusov, vsaj nekateri med njimi pa si morda lahko obetajo ponovno zaposlitev, če bo res prišlo do oživitve proizvodnje, kot jo napovedujejo novi najemniki. Od skupaj 130 ljudi, jih je po besedah Dularja tretjina našla novo službo ali se upokojila, zato bi ostalim ponovna zaposlitev prišla še kako prav.