Kdo bo selektor slovenske nogometne reprezentance, je vprašanje, na katero v teh dneh skušajo odgovoriti vsi, odgovora pa ne pozna nihče – niti Srečko Katanec niti Aleksander Čeferin. Znano je le, da bo novi selektor debitiral na prijateljski tekmi z Bosno in Hercegovino šestega februarja 2013 na Bonifiki v Kopru, NZS pa se je dogovorila tudi, da bo Slovenija igrala avgusta prijateljsko tekmo s Finsko v gosteh. Predsednik nogometne zveze in favorit navijačev se bosta srečala prihodnji teden, v četrtek pa naj bi bilo jasno, ali se je Katanec pripravljen podati na zahtevno in negotovo pot. Nekdanji selektor Makedonije v teh dneh premleva, ali je mogoče sestaviti ustrezen igralski mozaik, ki bi dovoljeval igro po njegovih zamislih. Lahko se zgodi, da vseh nogometašev, ki si jih želi, ne bo v reprezentanci.

V Mariboru bi ga sprejeli kot Tita

Niso le navijači tisti, ki si Katanca želijo na selektorskem mestu, temveč tudi marsikateri nogometni strokovnjak. Najvidnejši med njimi je Zlatko Zahović. Da je čas po desetih letih zacelil vse rane, potrjuje njegovo navdušenje nad idejo, da bi se na čelo reprezentance vrnil Katanec. »Upam in zelo si želim, da bo Katanec sprejel ponudbo za selektorsko delo. Slovenski nogomet ga nujno potrebuje, zdaj gre za interes športne panoge, ki je nad vsemi drugimi interesi. Kot trener ali selektor si vedno v dilemi, ali boš imel na razpolago najboljše igralce, a slovenski nogomet Srečka nujno potrebuje. Če bo Katanec sprejel izziv, bo imel mojo najvišjo možno podporo, NK Maribor in vsega mesta Maribor, kjer ga bomo sprejeli z odprtimi rokami in častmi, kot so nekoč Tita, ter mu ponudili vso možno pomoč. Slovenski nogomet je v tako težavnem položaju, da moramo združiti moči z vseh koncev države in preseči delitve po regijah,« je dejal Zahović.

Dilema, o kateri govori športni direktor Maribora, je povezana tudi s tem, da slovenskemu moštvu primanjkuje izkušenih igralcev z zmagovalno miselnostjo. Temu opisu ustrezata Robert Koren in Milivoje Novaković, ki sta na začetku leta prekinila reprezentančno kariero. Da spadata med najboljše slovenske nogometaše, ni dvoma, reprezentanca pa naj bi bila sestavljena zgolj iz najboljših. »Kdo bo igral v reprezentanci, odloča izključno selektor, ker ima svojo vizijo, ideje, pogled in model. Slovenija je premajhna, da bi se delili na stare in mlade, edini kriterij mora biti kakovost. To pomeni, da morajo za Slovenijo igrati najboljši nogometaši, ki jih imamo v klubih doma in v tujini. Slovenska reprezentanca trenutno zelo pogreša Novakovića in Korena,« je najboljši strelec v zgodovini slovenske reprezentance, ko smo ga vprašali, kaj meni o morebitni vrnitvi Korena in Novakovića, povzel mnenje večjega števila strokovnjakov, ki so v minulih dneh in tednih izražali svoja mnenja.

Si skrivnostni dvojec želi vrnitve?

Da teorija o mladih in starih lahko služi le kot pesek v oči ali razmišljanje naivnih ter nepoučenih, znajo povedati izkušena nogometna imena in dodati, da obstajajo le dobri in slabi. Med nogometne modrece sodi tudi Srečko Katanec, ki bo želel imeti na voljo le najboljše in značajsko primerne. Po tej logiki, glede na naše vire in to, kar je Katanec v medijih povedal septembra, ko je Slovenija kvalifikacije za SP začela s porazoma proti Švici in Norveški, je mogoče dognati, da bo v ekipi hotel imeti Korena in Novakovića. Vprašanje pa je, kako pomembna bosta pri odločitvi o ponudbi, ki jo ima 49-letni Ljubljančan na mizi, in zatem pri razvoju reprezentančne vizije. Predvsem o Novakoviću je Katanec večkrat govoril z izbranimi besedami. Ključno se mu zdi, da nogometaš japonskega kluba Omiya Ardija (vodstvo Kölna ne želi, da bi se vrnil med kozličke) nima le nosu za gol, ampak zna tudi zadržati žogo, kot je v aktualni reprezentanci ne zna nihče, dela v smeri obrambe, je močan v skoku v obeh kazenskih prostorih... Prav veliko dvoma o tem, da je skrivnostni dvojec v Katančevih mislih, ni. In nikakršno presenečenje ne bo, če ju bo povabil k sodelovanju.

Toda tu nastopi težava. Znano je, na kakšen način sta se nogometaša, ki sta bila na poti proti svetovnemu prvenstvu leta 2010 vodji, poslovila. In javna skrivnost je, da do vodstva nogometne zveze zaradi dogodkov pred letom dni ne gojita pretiranih simpatij, čeprav oba še vedno molčita in na tak svojstven način izražata protest. A smo našli zanesljiv vir, ki ne želi biti imenovan. Ta razkriva smer Korenovega razmišljanja. Pravi, da je reprezentanca za nekdanjega kapetana zaprta knjiga in da je malo možnosti, da bi se odločil za vrnitev, če bi ga novi selektor povabil k sodelovanju. Toda možnosti (čeprav minimalne) obstajajo, pri tem pa ni zanemarljiv podatek, da je bil vezist Hull Cityja dvakrat že povsem blizu konca reprezentančne kariere, a nato nadaljeval z igranjem – prvič pred začetkom diamantne Kekove dobe, drugič po svetovnem prvenstvu v Južni Afriki.

Glede na njegov značaj in poteze iz preteklosti je mogoče sklepati, da bi v vrnitev privolil le, če bi v tem videl vsebino, ki bi omogočala gradnjo zdravih temeljev in konkurenčnega moštva ter če bi bila reprezentanca imuna na pritiske iz zakulisja, ki so ji v preteklosti že prinesli marsikaj slabega. Tu je mogoče najti stično točko s Katancem. Po naših informacijah je njun pogled na nogomet podoben. Enako velja za Novakovića. Vira, ki bi razkrival, kako razmišlja 33-letni Ljubljančan, sicer nismo našli. Se je pa mogoče opreti na pretekle izkušnje. Dvojec Koren-Novaković je vedno deloval z roko v roki, složna sta bila do zadnjega dne. Pri vseh odločitvah sta nastopala kot eden, pri čemer je bil ideolog Koren, ki je bil tudi na hierarhični lestvici nekoliko višje. Iz tega sledi zaključek, da bi se bila verjetno pripravljena vrniti zgolj oba ali nihče od njiju. Toda ali si igranja za reprezentanco sploh želita?