Chitalu se je iz anonimnosti prebil, potem ko je Lionel Messi v nedeljo dosegel že svoj 86. letošnji zadetek ter s tem podrl 40 let star rekord Nemca Gerda Müllerja. Zambijci so prepričani, da se njihovemu rojaku, s tem ko Mednarodna nogometna zveza (Fifa) ne prizna njegovega dosežka, godi krivica. Pri FAZ so se zato odločili pobrskati po svojih arhivih, kar je, kot kaže, obrodilo sadove.

»Naši raziskovalci so se izkazali in prišli do nekaj neverjetnih odkritij. Te so danes zjutraj predstavili podpredsedniku Zambijske nogometne zveze. Vsi dokazi so oprijemljivi. Vse je posneto od tekme do tekme, od zadetka do zadetka,« je sporočil tiskovni predstavnik nogometne zveze Erick Mwanza.

Naslednji korak Zambijske nogometne zveze je predstavitev dokazov Fifi, ki pa je že sporočila, da namerava njihove trditve preiskati na interni ravni.

Mnogi se ob tem sprašujejo, zakaj so Zambijci o dosežku nogometaša, ki je življenje izgubil leta 1992 v letalski nesreči, tako dolgo molčali. Prav tako pa se poraja vprašanje, ali bodo dokazi dovolj verodostojni, da jih bo Fifa priznala.