Prav spektakularno so včeraj pri Telemachu Olimpiji predstavili enega svojih največjih projektov v zgodovini kluba, ki se prepleta z jubilejno, 80. obletnico prve mednarodne hokejske tekme v Sloveniji med Ilirijo in celovškim KAC. Kot se je že dlje časa napovedovalo, so v Tivoliju zdaj tudi uradno naznanili – v Ljubljani bodo od 4. do 8. januarja priredili hokejsko zimsko klasiko. IceFest 2013 bo ponudil tri tekme pod milim nebom – vsaka bo imela tematski pridih –, obilo spremljevalnega programa, poleg tega pa se bo športni živelj po več kot petih letih znova preselil na kultni stadion za Bežigradom.

Odkar je znameniti, več kot osem desetletij star Plečnikov »lepotec« zaprl svoja vrata, je zelenico prekril gozd. Okolica je bila silno neurejena, znamenite arkade je vse bolj načenjal zob časa, večinskemu lastniku in bogatemu poslovnežu Jocu Pečečniku so razne struje več let preprečevale obnovo objekta... Potem ko so mnogi obupovali, da za Bežigradom nikdar več ne bodo videli nogometne igre, so priložnost zgrabili hokejisti. Idejni oče projekta je Marko Kolenc, na mestni občini zadolžen za vodenje športnega oddelka. Ko je pisarni Olimpije predstavil smeli načrt, so ga le debelo opazovali. Ob pogledu na zaraščen stadion so bile možnosti za prirejanje hokejskih tekem pičle, kasneje pa iz dneva v dan vse večje. Pred mesecem dni so stadion vsaj za silo počistili, v klubu so pripravili finančno konstrukcijo, za mnenje povprašali strokovnjake, se dogovorili z Zavodom za kulturno dediščino in sporočili: »Upamo si organizirati nekaj, na kar so pomislili le največji sanjači.«

Olimpija v prvem januarskem tednu ne bo ponudila zgolj hokejskih užitkov na prostem, pač pa tudi petdnevno zabavo. Ledeno ploskev in montažne tribune bodo postavili počez ob častni tribuni, na drugi polovici nogometnega igrišča pa pripravljajo zabaviščni park kot prostor za veselico po vzoru münchenskega Oktoberfesta. Številne stojnice s hrano in pijačo bodo privabljale lačne in žejne obiskovalce, oder za koncerte bodo preplavili znani domači glasbeniki (med drugimi skupina Siddharta), kondicijski trener Darko Prusnik bo izzival lasten rekord v dvigovanju uteži. Ko ne bo tekem, bo drsališče odprto za vse, v večernem terminu bodo za starejše pripravili disko na ledu. Olimpija za Bežigradom ne pričakuje le tradicionalne precejšnje baze hokejskih navdušencev, pač pa tudi druge skupine. Denimo nogometne nostalgike, ki so bili dolga leta tako ali drugače navezani na stadion ob Dunajski cesti.

Projekt bo prav gotovo eden večjih športno-logističnih zalogajev pri nas. Igralce in sodnike bodo v hokejskih oblačilih s posebnim avtobusom pripeljali iz Tivolija, saj bodo nastanjeni v tamkajšnjih slačilnicah, ker stadion nudi le minimalne standarde. Direktor kluba Matjaž Sekelj upa na uspešno izveden spektakel z vseh stališč. »Na vsaki tekmi pričakujemo vsaj tisoč gostov iz tujine. Zanimanje že zdaj kažejo tuji mediji, kar priča o tem, da bo zimska klasika v Ljubljani pripomogla k priljubljenosti hokeja in lige nasploh. Škoda le, ker Jesenice ne tekmujejo več v EBEL. Večni derbi na prostem bi bila prav posebna zgodba,« je dejal Sekelj. O možnih okrepitvah se v ljubljanskem taboru včeraj ni govorilo, je pa prvi zvezdnik Jan Muršak povedal, da se njegova poškodba rame dobro celi. Bržčas bo nared že v petek, velika neznanka pa je, ali bo sploh lahko okusil zimsko klasiko. Agent mu je namreč sporočil, naj bo vsak čas pripravljen na selitev v NHL in da kljub vsem neuspelim pogajanjem vpleteni še vedno pričakujejo, da bo liga prekinila stavko in odprla vrata v začetku leta 2013.