Evroliga, 9. krog:

Union Olimpija - Himki 74:72 (13:19, 34:31, 50:50)

 

Domači košarkarji so tekmo začeli precej medlo, saj prvi dve minuti kljub nekaj poskusom niso uspeli doseči koša, gostje pa so posledično napravili delni izid 6:0. Začetni strelski post je s polaganjem uspel prekiniti Jaka Blažič, Aron Baynes in Luka Rupnik pa sta svojo ekipo približala na le dve točki zaostanka (6:8). A gostje so že v naslednjem napadu odgovorili s trojko. Sledila je minuta odmora na zahtevo domačega stratega Saše Filipovskega, ki pa ni kaj prida zalegla, saj je rusko moštvo zlahka nadziralo potek srečanja in celo povišalo svojo prednost na 17:9. Četrtina se je končala s šestimi točkami prednosti za goste, pri tem pa velja omeniti, da je Union Olimpija izgubila kar pet žog. Kot že nič kolikokrat letos je srečanje pri zmajih odlično začel Aron Baynes, ki je dosegel 9 točk.

 

Druga četrtina se je za Ljubljančane začela odlično, saj je Klemen Prepelič dosegel trojko, za povrh pa je bil nad njim storjena še osebna napaka. A Himki se je hitro prebudil in znova pobegnil na šest točk prednosti (25:19). Tekma se je zaradi okvare semaforja nato prekinila za okoli pet minut, kar je bila očitno voda na mlin domačim, ki so z dvema zaporednima košema znova prišli na le dve točki zaostanka. Ljubljančani se je celo ponudilo kar nekaj priložnosti za izenačenje, a so prav vse splavale po vodi. Slabi dve minuti pred koncem prvega polčasa, ki je ponudil z vse prej kot atraktivno igro, je s trojko Bubnića Olimpija naposled le uspela izenačiti (29:29), v zadnjih sekundah pa s trojko Sasu Salina celo prvič na srečanju prišla v vodstvo.

 

Po dveh izgubljenih žogah Himkija in trojki Salina je Olimpija povišala prednost na šest točk, gostujočemu strategu Rimasu Kurtinaitisu pa tako ni preostalo drugega, kot da vzame minuto odmora. A ljubljanski košarkarji so nadaljevali z odlično igro in celo povedli za devet, vendar nato v drugem delu četrtine popustili, dovolili gostom, da se približajo, tik pred koncem pa dopustili, da pridejo do izenačenja.

 

Zadnjih deset minut je obetalo napeto končnico, a je Olimpija že v začetku z osmimi zaporednimi točkami prišla do prednosti z 61:53. A četudi si je Himki že zagotovil igranje v naslednjem delu tekmovanja, bele zastave ni želel izobesiti. Sergej Monja, Paul Davis in Kevin Rivers so svoje moštvo uspeli vrniti v igro (61:59). Kljub temu je Olimpija imela vse niti igre v svojih rokah, a je tehnična napaka Luke Rupnika vse skupaj obrnila na glavo. Rivers in Žukanenko sta Moskovčane popeljala v vodstvo in vse je kazalo na nov poraz košarkarjev Olimpije. A slednji se niso predali in vse do konca vztrajali, z neverjetno trojko Klemna Prepeliča v zadnji sekundi pa prišli do tretje evroligaške zmage.