Davek na bilančno vsoto bank je bil uveden z namenom spodbuditve bank k večjemu kreditiranju podjetij, vendar pa se znesek danih kreditov ni povečal, ampak se je celo zmanjšal, je v torek ob drugi obravnavi predlaganih sprememb zakona povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič. Vlada se je zato odločila za zaostritev tega ukrepa, ki pa naj bi veljal le do konca leta 2014.

Novela zakona znižuje delež kreditov, za katerega lahko banke uveljavljajo znižanje davka. Poleg tega uvaja tudi akontiranje davka in določa poseben režim plačevanja obrokov akontacije za leto 2013. Na račun teh sprememb si vlada obeta približno 14 milijonov evrov dodatnih proračunskih prihodkov.

V koaliciji so predlogu pritrjevali, saj zagotavlja dodatne proračunske prihodke in prispeva k zmanjševanju primanjkljaja. Strinjali so se, naj tudi bančni sistem prispeva svoj delež k reševanju krize, medtem ko so v opoziciji menili, da novela zakona v ničemer ne rešuje slovenskega gospodarstva. Zato bi morali davek na bilančno vsoto bank ukiniti in poiskati bolj primerno rešitev, ki bi resnično pospešila kreditiranje gospodarstva.