Juventus, Celtic in Galatasaray so zadnji trije potniki, ki so se sinoči uvrstili v osmino finala nogometne lige prvakov. Največji osmoljenec prvega dela tekmovanja je vsekakor Chelsea, saj se še nikdar ni zgodilo, da bi evropski prvak neslavno izpadel že v prvi fazi. Londončane je z zmago z 1:0 v Donjecku včeraj izločil Juventus. V skupini G je Celtic zmagal v izdihljajih proti Spartaku, Benfici pa ni pomagala točka na Camp Nouu. Barcelona je z rezervisti odigrala remi brez golov, navijače pa skrbi poškodba Lionela Messija. Argentinec je v igro prišel v 58. minuti, tik pred koncem pa s hudimi bolečinami na nosilih zaradi udarca v levo koleno zapustil zelenico. V skupini H Cluju ni pomagal skalp Manchester Uniteda v Angliji, saj je Galatasary slavil v Bragi. Žreb parov osmine finala bodo opravili 20. decembra v Nyonu, kjer lahko kroglice poskrbijo za številne derbije. Vse do četrtfinala se ne morejo pomeriti moštva iz istih držav in skupin iz prvega dela tekmovanja. Nosilci so Paris SG, Schalke, Malaga, Borussia Dortmund, Juventus, Bayern, Barcelona in Manchester United, možni nasprotniki pa Porto, Arsenal, Milan, Real Madrid, Šahtjor Donjeck, Valencia, Celtic in Galatasaray.

Mourinho: Vprašajte Pereza

Zanimanje nogometne javnosti še naprej privabljajo razpleti torkovih tekem. Carlo Ancelotti je bil mož, ki se je po tekmi zadnjega kroga prvega dela lige prvakov med PSG in Portom trkal po prsih. Italijanski trener se je v zadnjih dneh branil vse bolj ostrih kritik, olje na ogenj pa so dolivale govorice o tem, kdo naj bi ga zamenjal. Ko se v teh igrah pojavi ime Pepa Guardiole, ni trenerja, ki se ne bi vsaj malo zdrznil. Parižani so minuli konec tedna v francoskem prvenstvu izgubili proti Nici in za vodilnim Lyonom zaostajajo za pet točk. To ni dobra novica za bogate lastnike kluba, ki jim ni težko pripeljati novega trenerja. A stari maček Ancelotti je za zdaj ušel jezi vodilnih mož. V ligi prvakov gre Zlatanu Ibrahimoviću in kolegom precej bolje. Z zmago z 2:1 proti Portu so si zagotovili prvo mesto v skupini in vsaj na papirju lažjega tekmeca v osmini finala, kar pa zna biti dvorezen meč. Eden od možnih je na primer tudi madridski Real, ki je z mnogimi rezervnimi nogometaši in ob bleščeči predstavi Luke Modrića premagal Ajax s 4:1.

V Madridu tekma z gosti iz Amsterdama ni zbudila niti približno toliko pozornosti kot napoved, da bo Jose Mourinho po sezoni zapustil klub. Portugalec je španske novinarje za odgovor na vprašanje, ali se bo to res zgodilo, napotil k predsedniku Florentinu Perezu. Karim Benzema je dejal, da bi bilo najbolje, če bi Mourinho ostal na Santiagu Bernabeuu, navijači pa so v anketi Marce že glasovali o tem, kdo bi bil najbolj primeren naslednik karizmatičnega Portugalca. Na prvo mesto se je uvrstil nemški selektor Joachim Löw (29,3 odstotka), na drugo trener Borussie Jörgen Klopp (15,2), na tretje pa trener druge ekipe Reala in Mourinhov nasprotnik Alberto Toril (14,2).

Dinamo ušel negativnim rekordom

Medtem ko se v Madridu kuha nova vroča juha, je bilo precej bolj mrzlo v Zagrebu. Za to je poskrbel sneg, ki je pobelil Maksimir, zato tekma med Dinamoma ni bila podobna resnemu nogometu. A je bila pomembna za Zagrebčane. Tem je grozilo več negativnih rekordov. Enajstkrat zapored so izgubili v ligi prvakov in so bili le en poraz oddaljeni od rekorda Anderlechta, ki slasti zmage ni okusil dvanajstkrat zapored. A je modrim uspelo, proti kijevskemu Dinamu so remizirali z 1:1. S tem so ušli tudi izenačenju neslavnega dosežka Maccabija iz Haife in Deportiva iz La Corune, ki v prvem delu lige prvakov nista dosegla nobenega gola. Zagrebčani so tekmovanje končali z razliko v golih 1:14, kar je bolje kot lani, ko so s 3:22 postavili rekord v največjem številu prejetih zadetkov. Ob teh podatkih je bilo nekoliko manj čudno videti huronsko veselje zagrebških navijalčev na praznem stadionu, ko je Ivan Krstanović v zadnjih sekundah tekme iz enajstmetrovke izenačil na 1:1.