Nogometaš, maneken in predvsem zvezdnik. Kjer koli se pojavi, so Davidu Beckhamu za petami paparaci, kar pa 37-letnega Angleža že dolgo ne moti več. Potem ko je zadnjih pet let z družino preživel v sončni Kaliforniji, so mu dodelili status, ki ga imajo prek luže le še najbolj priljubljeni hollywoodski igralci in glasbeniki, s katerimi se je družil na preštevilnih zabavah. Ljubitelji igre z usnjeno žogo pa mu bodo hvaležni do groba, da je soccer, kot mu pravijo, dvignil na precej višjo raven in v ZDA ne igra več zgolj obrobne vloge. Ali sta bila dva naslova ameriškega prvaka, ki ju je osvojil v dresu galaktikov iz Los Angelesa, dovolj, bodo povedali lastniki kluba, ki so mu v petih letih odšteli dobrih 32 milijonov ameriških dolarjev, skupen zaslužek Becksa pa je dosegel vrtoglavih 250 milijonov.

Nogometu je bil zapisan že ob rojstvu. Mama frizerka in oče opremljevalec kuhinj sta bila navdušena podpornika Manchester Uniteda in sta redno obiskovala tekme na Old Traffordu. »V šoli so me učitelji spraševali, kaj bom počel, ko bom odrastel, in vedno sem jim rekel, da želim biti poklicni nogometaš,« se otroštva spominja Beckham, ki se mu po žilah pretaka tudi židovska kri – njegov dedek je bil namreč Žid. Manchester United kot klub, ki mu bo najbolj predan, je bil zgolj logična izbira. Pri vsega 17 letih je dočakal prvi nastop za člansko moštvo, v ligi prvakov pa je debitiral dve leti kasneje in pri zmagi s 4:0 proti Galatasarayu prispeval tudi gol. Športni direktor in trener sir Alex Ferguson je v njem hitro prepoznal bodočega vodjo moštva, Becks pa se mu je oddolžil z odličnimi predstavami in goli iz prostih strelov. Toda njun odnos, ki je še najbolj spominjal na očetovskega, se je začel s prehodom v novo tisočletje krhati. »Dokler se ni poročil, z njim nisem imel nikakršnih težav. Bil je vzoren mladenič. Nato pa se je začel družiti z zvezdniki iz sveta zabave in njegovo življenje ni bilo več isto. Tudi sam je postal zvezda, nogomet je igral le še obrobno vlogo,« je njegovo razmerje z Victorio Adams, pevko skupine Spice Girls, komentiral Ferguson.

Bila je ljubezen na prvi pogled. Spoznala sta se leta 1997, nogometaš jo je za roko zaprosil 24. januarja 1998, poročila sta se leto kasneje na Irskem, stroški poroke pa so dosegli vrtoglavih 500.000 funtov. Victoria ga je hitro uvedla v svet zapravljanja, za hišo, ki so jo kasneje poimenovali kar Beckingham Palace, pa sta odštela 7,5 milijona funtov. Ambasadorju Unicefa in ljubitelju tetovaž (po vsem telesu jih ima več kot 20) se sprememba načina življenja ni poznala, saj je tudi v dresu Reala iz Madrida zabijal gole, bil pa je tudi ponosen kapetan angleške reprezentance, v dresu katere je zbral kar 115 nastopov. Toda življenjska želja postati svetovni prvak je ostala neuresničena. Po porazu v četrtfinalu turnirja v Nemčiji pa je s solzami v očeh stopil pred zbrane novinarje in dejal: »V čast mi je bilo, da sem bil kapetan moštva na 58 tekmah. Čutim, da moram kapetanski trak predati nekomu drugemu.«

Napočil je čas za novo življenjsko poglavje in igranje nogometa, v ZDA obrobnega športa, mu je bilo velik izziv. Že ob predstavitvi se je na stadionu zbralo 5000 navijačev, lastniki kluba pa so si meli roke, saj so sklenili 20-milijonsko pogodbo s Herbalifom, še pred začetkom sezone prodali 11.000 vstopnic in vse VIP-sedeže ter 250.000 dresov. Ko so se na njegovi prvi tekmi, pa čeprav je v igro vstopil šele v 78. minuti, zbrali takšni zvezdniki, kot so Tom Cruise, Eva Longoria, Arnold Schwarzenegger in Alicia Silverstone, je bilo jasno, da se nogometu tudi v ZDA obeta svetla prihodnost. Beckhamova sta postala najboljša prijatelja igralcev Toma Cruisa in njegove žene Katie Holmes ter njuna soseda, ko sta si za 22 milijonov dolarjev kupila posestvo na Beverly Hillsu. Ameriške avanture je zdaj konec, kje bo nadaljeval kariero, pa vprašanje za milijon dolarjev. Želijo si ga mnogi in so za to pripravljeni globoko seči v žep. Pa čeprav ima tako imenovano obsesivno kompulzivno motnjo, ki ga sili, da ima vse zloženo v ravni črti ali v parih. »Če odprete najine hladilnike, je vse zloženo simetrično. Če so v tistem s pijačo tri pločevinke, bo eno vrgel stran, saj morata biti po dve,« pravi njegova žena, ki ga spremlja na vsakem koraku, potem ko je pred leti izvedela o njegovi seksualni aferi z asistentko.