V družbi kapnikov in človeških ribic v Postojnski jami so srečo pri žrebu skupin za evropsko prvenstvo delili legende slovenske košarke Rašo Nesterović, Peter Vilfan, Ivo Daneu in Aljoša Žorga ter evropske košarke Španec Jorge Garbajosa, Turek Ibrahim Kutluaj in Ukrajinec Aleksander Volkov. Še pred zgodovinskim dogodkom pod zemljo je dodatno razveselila novica, da je Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje svoj delež plačila Fibi Europe znižal s predvidenih 3,5 milijona na tri milijone evrov, hkrati pa si je zagotovil tudi ugodnejšo dinamiko izplačevanja.

»Košarkarska zveza Slovenije se je izkazala z odlično organizacijo in unikatnim dogodkom v košarkarskem svetu, ki daje zagotovila, da bo evropsko prvenstvo prihodnje leto najboljše do sedaj,« je na dušo krovni košarkarski organizaciji popihal predsednik Fibe Europe Olafur Rafnsson, ki si je v družbi mnogih znanih evropskih in domačih košarkarskih imen lahko ogledal tudi zgodovinsko prvo tekmo tri na tri pod zemljo, v kateri so se pomerili Sašo Ožbolt, Goran Jagodnik in Samo Udrih ter Slavko Duščak, Jaka Daneu in Roman Horvat. Slednji je dosegel tudi prvi koš v zgodovini pod zemljo, čeprav je še pred žrebom dvomil zaradi spolzke podlage. Predstavljena je bila še uradna maskota prvenstva Lipko, Zoran Predin pa je zapel uradno himno prvenstva Rad imam košarko (V ritmu Triglava).

Selektor Božidar Maljković ter njegova pomočnika Aleksander Sekulič in Gašper Potočnik se žreba zaradi obveznosti s kluboma v ligi ABA niso uspeli udeležiti. »Fenomenalen dogodek. Kar se skupine tiče, je vse v redu. Žreb je loterija, na katero ne moreš vplivati. Cilj je kolajna, a je potrebno iti korak za korakom. Pomembno je, da se bo naredilo dobro vzdušje, ko pa se bo dogajanje preselilo v Stožice, pa mora vladati že prava evforija. To bo poleg zdravja in spoštovanja vsakega nasprotnika temelj za uspeh,« je dejal ambasador evropskega prvenstva in legenda slovenske reprezentance Rašo Nesterović.

Najtežje delo bo imela Slovenija zagotovo proti aktualnemu evropskemu prvaku Španiji. Nekdanji član furije Jorge Garbajosa z žrebom ni bil najbolj zadovoljen: »Dobili smo izredno težko skupino. Igrali bomo proti gostiteljici prvenstva Sloveniji, ki bo imela za sabo armado navijačev, izredno neugodni bodo tudi Hrvati. Nikakor pa ne bomo podcenjevali niti Poljske, Češke in Gruzije. Naša prednost je, da smo že osvajali evropska prvenstva in dobro vemo, kako se pripraviti na tekmovanje. Se pa zavedamo, da nas prav proti vsem čaka težko delo.«

KZS je načrt priprav pred prvenstvom v veliki meri že pripravil. Začetek bo 19. julija, dogovorjenih pa je že kar nekaj pripravljalnih tekem. Slovenija bo prvo tekmo igrala 4. septembra 2013 proti Češki, nato proti Španiji, po dnevu premora pa bodo sledili še obračuni proti Gruziji, Hrvaški in Poljski.