Ministrstvo za finance pod vodstvom Janeza Šušteršiča se ne namerava pritožiti na nedavno odločitev evropske komisije, da je dokapitalizacija Elana leta 2008 v višini desetih milijonov evrov predstavljala nedovoljeno državno pomoč. Takšno odločitev je na presenečenje številnih ministrstvo za finance sprejelo včeraj. Namesto, da bi se ministrstvo vsaj poskušalo boriti zoper odločitev komisije, naj bi tako izdalo odločbo, po kateri bo proti Elanu sprožena izvršba. Ob tem ne gre spregledati, da je zaradi varčevalnih ukrepov z bistveno nižjimi zneski, kot je deset milijonov evrov, vlada prizadela številne družbene skupine, desetmilijonski znesek pa je enak vsoti, ki ga je oziroma bo vlada namenila za sanacijo posledic zadnjih katastrofalnih poplav. A ministrstvo očitno ocenjuje, da se desetim milijonom evrov slovenska podjetja lahko zlahka odrečejo.

Kot smo neuradno izvedeli včeraj pozno popoldne, bi morala o pritožbi na odločitev evropske komisije minuli teden odločati vlada, vendar je bila ta točka iz neznanih razlogov umaknjena z dnevnega reda. In to kljub temu, da so na ministrstvu za finance z izdatno pomočjo zunanjih pravnih strokovnjakov oblikovali stališče, s katerim bi poskušali prepričati komisijo, naj spremeni svojo odločitev. Med drugim naj bi že izdelana vsebina pritožbe vključevala podatek, da bi vrnitev desetih milijonov evrov ogrozila Elanovo likvidnost in njegov dolgoročni obstoj.

Kako se bodo odvijali dogodki, je težko napovedovati. Čeprav so v Elanu po odločitvi komisije sporočili, da bi kljub vrnitvi desetih milijonov evrov lahko preživeli, pa bi morebitna takojšnja izvršba lahko pomenila njegov potop. Na podlagi izvršbe bodo namreč Elanovi transakcijski računi blokirani, saj nima dovolj sredstev. Scenarij, ki bi zagotovil dolgoročni obstoj družbe, je le eden: čim hitrejša prodaja podjetja enemu od tujih finančnih skladov, ki so izrazili interes za nakup družbe.

Na podlagi obstoječih dogovorov bi namreč moral prevzemnik poleg kupnine za podjetje v višini od 20 do 30 milijonov evrov v Elan vložiti še od pet do deset milijonov evrov svežega kapitala. Ravno ta kapital pa bi se lahko namenil za poplačilo desetih milijonov evrov, ki jih mora družba vrniti Kapitalski družbi, Skupini Zavarovalnica Triglav in DSU, ki so leta 2008 dokapitalizirali Elan. Poleg te dokapitalizacije je komisija presojala tudi o finančni injekciji v Elan leta 2007, za katero pa je ugotovila, da ni bila sporna. Kot je znano, prodajni postopek Elana poteka že od lanskega leta, zaradi čakanja na odločitev komisije pa je bil spomladi začasno zaustavljen.