Prihodnje leto bo EP gostila Slovenija, za leto 2015 je organizacijo prvenstva stare celine dobila Ukrajina. Spremembe sledijo tudi na področju svetovnih prvenstev. Leta 2014 bo SP gostila Španija, kjer pa bo namesto 24 reprezentanc sodelovalo 32 ekip. Sprememba je tudi v koledarju, po prvenstvu 2014 v Španiji bi moralo biti naslednje na sporedu leta 2018, a so ga prestavili za eno leto na 2019 in bo od takrat naprej spet vsaka štiri leta (2023, 2027 ...).

"Novi tekmovalni sistem evropskih prvenstev bo poskrbel za boljše priprave ekip na svetovna prvenstva, ki bodo tako po novem imela še večjo eksluzivnost," so pri Fibi zapisali v sporočilu za javnost.

Kvalifikacijski ciklus za SP se bo zdaj raztegnil prek dveh let, v katerih ne bo večjih mednarodnih košarkarskih tekmovanj. Reprezentance bodo razdeljene v dve diviziji ter s skupinami s po tremi ali štirimi ekipami. Igrali bodo po sistemu neposrednega napredovanja in dodatnih kvalifikacij. Udeleženci olimpijskih iger 2020 bodo znani po SP 2019 in dodatnih štirih kvalifikacijskih turnirjih.

"Košarka mora doseči čim več ljudi in se mora razvijati. To se lahko zgodi samo, če vsaka država razvija svojo košarko in redno igra pred svojim občinstvom. Vesel sem, da je skupščina pozdravila spremembe, saj je bilo naše vodilo uskladiti svetovni koledar in košarko razviti po vsem svetu," je ob tem dejal predsednik Fibe Yvan Mainini.