"Kaj drugega prirediteljem glede na moje znanje angleščine niti ni preostalo," je v šali uvodoma dejal Daneu, z Jugoslavijo svetovni prvak leta 1970 v Ljubljani.

Takratne in zdajšnje košarke se po njegovih besedah ne da primerjati, si pa Daneu, ki je bil 12. septembra 2007 kot prvi in za zdaj edini Slovenec, sprejet v Mednarodni košarkarski hram slavnih, želi, da bi Slovenijo prihodnje leto na EuroBasketu zastopali vsi najboljši posamezniki, ki jih država ta čas premore.

Včasih so se stepli v slačilnici

"Takrat se je igrala drugačna košarka. Bolj je šlo za igro, ni bilo tako tragično, če si kakšno tekmo izgubil, smo se pa potem stepli v slačilnici, s tistimi, ki niso upoštevali nasvetov starejših. Današnja moderna košarka se precej razlikuje, takrat smo vedeli, da če bomo izgubili pet žog, tekme ne moremo dobiti. Zdaj jih izgubiš tudi po dvajset, pa še vedno lahko zmagaš. Bili smo počasnejši, nižji, ni vse v višini, veste," je nadaljeval Daneu, ki je v svojih časih igral z legendami, kot so Radivoj Korać, Krešimir Ćosić, Petar Skansi in Vinko Jelovac.

"Še vedno se dobimo, kadar le imamo čas. Tudi zdaj, 22. novembra, odhajam v Beograd, kjer so me povabili na promocijo filma. Zdaj pa ne vem, ali je o meni ali o košarki nasploh. Ampak to bo moje delo ambasadorja, tu lahko največ pripomorem k prepoznavnosti našega prvenstva," je povedal 75-letni Daneu.

E-maile mu odpira žena

Čeprav pravijo, da upokojenci skoraj nikoli nimajo časa, bo Daneu dejavno prispeval k promociji evropskega prvenstva. "Ne vem, kaj mi bodo pripravili pri Košarkarski zvezi, ampak njihovemu povabilu sem se odzval, v veliko čast mi je, da lahko pomagam pri predstavljanju tako pomembnega dogodka za Slovenijo. Menim, da organizatorji delajo prave korake pri promociji, predvsem pravočasne, všeč mi je, da bo žreb v Postojnski jami, všeč mi je tudi Lipko, mislim, da se bo 'prijel'. Zanj sicer nisem glasoval. Računalniki niso zame. Meni pošljejo e-mail, potem pa mi ga mora odpreti žena, ampak sem vesel, da so izglasovali Lipka," je še dejal Daneu.

Sicer pa so zdaj vse priprave EuroBasketa 2013 usmerjene v organizacijo žreba, ki ga bo prihodnjo nedeljo, 18. novembra, gostila Postojnska jama. "Obrobnih aktivnosti sicer ne bo veliko, saj je v jami ves čas osem stopinj Celzija, veliko dela pa bo že z žrebom 24 ekip. Pomagalo bo sedem posameznikov, med njimi tudi kakšen znan košarkar. Po televiziji bo tudi neposreden prenos, to bo prvi žreb pod zemljo in trudimo se, da bi bil pravi spektakel. V zadnjih mesecih sem bil najmanj 20- ali 30-krat v jami," pa je na druženju predstavnikov EuroBasketa z mediji povedal direktor prvenstva stare celine 2013, Aleš Križnar.