Slovenske železnice so 12. oktobra lastništvo v Ferspedu povečale z dobrih 48 odstotkov na 97,19 odstotka. Zaradi spremembe lastništva je bila za 17. oktober sklicana skupščina Ferspeda preklicana, a je kljub temu potekala.

Na nezakoniti skupščini je bil z mesta člana nadzornega sveta odpoklican Milan Jelenc, v nadzorni svet pa imenovana Rajko Stanković in Marko Mencin. Železnice so zaradi navedenih nezakonitih sklepov vložile tožbo na ničnost sklepov skupščine.

V ponedeljek je ljubljansko okrožno sodišče razveljavilo vse skupščinske sklepe, sprejete na skupščini Ferspeda, a je še isti dan na skupščini, torej nezakonito, imenovan nadzorni svet razrešil Jožeta Visintina s funkcije direktorja družbe in za novega direktorja družbe imenoval Rolanda Krajnika.

Dan kasneje se je sestal nadzorni svet Ferspeda v zakoniti sestavi in zaradi zaščite interesov družbe odpoklical Krajnika, za direktorja pa ponovno imenoval Visintina. Danes je Okrožno sodišče v Ljubljani sprejelo sklep o vpisu Visintina in izbrisu Krajnika kot direktorja Ferspeda, s čimer je bilo po navedbah Slovenskih železnic znova vzpostavljeno zakonito stanje.

Slovenske železnice si bodo kot lastnik Ferspeda prizadevale za to, da bodo vse osebe, ki so ravnale nezakonito in v škodo družbi, za svoja ravnanja kazensko in odškodninsko odgovarjale. Obenem železnice pozivajo vse, ki so poslovali z nezakonito imenovanim direktorjem, da se v izogib nadaljnjim sporom obrnejo na Fersped.

Slovenske železnice bodo za zaščito svojih interesov uporabile vsa pravna sredstva, so v današnjem sporočilu za javnost še zapisali na železnicah.