Čeprav v Telekomu vztrajajo, da ga niso razrešili in da je prišlo do sporazumne prekinitve delovnega razmerja, pa je Rakovec po naših informacijah še pred nekaj dnevi aktivno opravljal svoje delo, tudi na bodočih projektih. Ne gre tudi mimo dejstva, da je Rakovec predsednik komisije, ki bo v okviru nedavno zagnanega Telekomovega podjetniškega pospeševalnika TSstartup ocenjevala prijavljene ekipe.

Zakaj se je čez noč poslovil eden najpomembnejših mož v Telekomu – uradno bo odšel z januarjem 2013 – v družbi ne razkrivajo. Tudi Rakovec včeraj ni bil dosegljiv za komentar. Sodeč po pojasnilih iz Telekomove službe za odnose z javnostmi pa ohranjajo omenjeni sektor, le da ga bo po novem vodil Rakovčev podrejeni Sašo Savič iz službe za razvoj.

Odhod šefa informatike sicer sovpada z reorganizacijo, ki trenutno poteka v Telekomu. Po naših informacijah bo končana še letos, kot so po seji v začetku meseca pojasnili nadzorniki, pa gre predvsem za zmanjševanje števila organizacijskih enot in ravni vodenja. Spomnimo, da je zaradi združitve Telekoma in Mobitela, ki jo je pred dobrim letom uspešno izpeljal še prejšnji predsednik uprave Ivica Kranjčević, nastala nova organizacijska struktura, v kateri je 15 sektorjev in prav toliko direktorjev. Po naših informacijah je obenem nastalo blizu 200 različnih organizacijskih enot. Ni skrivnost, da je že upokojeni Kranjčević dopustil toliko vodstvenih kadrov, da bi potešil apetite starih/novih struktur v obeh družbah in kar se da mirno izpeljal združitev.

Vse kaže, da se bo njegov naslednik na vrhu družbe Rudi Skobe v okviru zniževanja stroškov lotil tudi tega področja, s čimer tvega nezadovoljstvo in morebiti celo upor vplivnih telekomovcev. Po nekaterih informacijah naj bi število organizacijskih enot zmanjšali za več kot polovico, pri čemer bodo zelo verjetno ukinili tudi nekaj sektorjev.

Da bi bili nekateri direktorji sektorjev na izhodnih vratih, sindikalistu Deanu Žigonu ni znano. »Lahko potrdim, da v Telekomu poteka reorganizacija,« je povedal in dodal, da se nanje uprava še ni obrnila. »Čakamo na podatke, ki so vezani na predhodno potrditev s strani sindikata,« je še dejal Žigon. Spomnimo, da v Telekomu že nekaj časa na mehak način zmanjšujejo število zaposlenih. V kolikor bi prišlo do odpuščanj, pa bi se uprava pred tem posvetovala s sindikatom.

Nadzorniki Telekoma pod vodstvom Tomaža Berginca so sicer po že omenjeni seji sporočili, da podpirajo Skobeta in napovedano reorganizacijo. S tem želijo zagotoviti vitkejšo, bolj plosko, prožnejšo in bolj prilagodljivo organiziranost družbe, ki se bo tako laže odzivala spremembam na trgu. Ne nazadnje bodo manjši stroški in višji dobiček iz poslovanja vplivali na višino kupnine, ki si jo država obeta ob načrtovani prodaji Telekoma.