Skupina Mercator se bo v prihodnjem obdobju še v večji meri osredotočila tako vsebinsko kot geografsko na osnovno dejavnost na petih najpomembnejših trgih. Za dosego strateških ciljev se bo usmerila na ključne stebre poslovanja - optimizacijo, dobičkonosnost, osredotočenost in rast, so po seji nadzornikov sporočili iz družbe.

Strategija v letu 2016 predvideva dobiček iz poslovanja v višini štirih odstotkov od neto prihodkov, kar bo skupino Mercator uvrstilo nad povprečje kazalnika, ki so ga konkurenčna podjetja dosegla v zadnjih letih.

Za leto 2016 strategija predvideva čisti poslovni izid v višini 77 milijonov evrov, prihodki od prodaje pa naj bi dosegli 3,3 milijarde evrov, kar pomeni povprečno letno stopnjo rasti prihodkov v višini 3,5 odstotka.

V prvem letošnjem polletju 16,5 milijona evrov izgube

Mercator, ki sodi med največja trgovska podjetja in največja podjetja v regiji nasploh, je v prvem letošnjem polletju ustvaril za 16,5 milijona evrov izgube. Med razloge za izgubo je prvi mož Mercatorja Toni Balažič navedel predvsem negativne tečajne razlike, ki so k izgubi prispevale kar 11 milijonov evrov. Razlog je tudi v slabem poslovanju na trgih Hrvaške, Bolgarije in Albanije ter v slabšem poslovanju nekaterih programov.

Uprava Mercatorja je zato sprejela več ukrepov, ki se že izvajajo in bodo izboljšali stroškovno učinkovitost ter omogočili optimizacijo poslovnih aktivnosti. Med drugim se bodo izrazito zmanjšali režijski stroški.

Pozitivni učinki sprejetih ukrepov in novih pristopov na trženjskem področju se bodo tako deloma že odrazili v rezultatih poslovanja leta 2013, v večji meri pa od leta 2014. Del realiziranih prihrankov bodo namenili potrošnikom s še bolj konkurenčno ponudbo in s ciljem povečati njihovo zadovoljstvo.

Naložbena dejavnost bo v naslednjem srednjeročnem obdobju omejena in usmerjena v naložbe z največjim potencialom za rast in dobiček. V obdobju 2013-2016 bo skupina Mercator investirala skupaj 280 milijonov evrov.

Iztržek pri prodaji in ponovnem najemu nepremičnin namenjen zmanjšanju zadolženosti

Skupina Mercator nadaljuje s projektom monetizacije z namenom zmanjševanja zadolženosti. Izvedba projekta je načrtovana v letošnjem decembru, iztržek pri prodaji in ponovnem najemu nepremičnin pa bo namenjen zmanjšanju zadolženosti.

Prek celotnega leta 2013 in 2014 bo poseben poudarek namenjen tudi dezinvesticijam. Skupina se bo z izvedbo projekta monetizacije in dezinvestiranjem poslovno nepotrebnega premoženja razdolžila za približno 300 milijonov evrov.

Izboljšanje poslovanja skupina Mercator pričakuje tudi z vstopom Hrvaške v EU v drugi polovici leta 2013, in sicer prek doseganja sinergij na vseh področjih poslovanja, predvsem pa na področju zmanjšanja fiksnih in režijskih stroškov poslovanja.

Ob koncu leta 2016 v skupini Mercator zaposlenih 24.118 ljudi

Skladno z rastjo in povečanjem obsega poslovanja se bo število zaposlenih od leta 2014 naprej povečevalo, konec leta 2016 pa bo v skupini Mercator 24.118 zaposlenih, vendar s ciljem, da vsako leto povečajo produktivnost zaposlenih za najmanj tri odstotke.

V letu 2013 nameravajo konsolidirati poslovanje dejavnosti odvisnih družb na trgih Slovenije, Srbije, Hrvaške in BiH. S tem bodo zagotovili enoten pristop do dobaviteljev in izkoriščanje sinergij z osnovnim tržnim programom, optimizirali režijske funkcije, optimizirali IT podporo ter realizirali druge prihranke, so še zapisali.