S&P je je bonitetno oceno banke Santander in njene hčerinske družbe Banesto znižal za dve stopnji z A- na BBB, bonitetno oceno BBVA pa prav tako za dve stopnji z BBB+ na BBB-. Za obe banki je vzpostavil negativne obete, kar pomeni, da bi lahko njuni kreditni oceni na srednji rok še dodatno znižal.

Kot so pojasnili v bonitetni agenciji, so za eno stopnjo znižali še bonitetno oceno bank Banco Popular (z BB+ na BB), Bankia (BB+ na BB), krovne družbe Bankia BFA (z B+ na B), Banco Sabadell (z BB+ na BB) in CaixaBank (z BBB na BBB-), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bonitetna hiša je minuli teden znižala bonitetno oceno za dolgoročni dolg Španije, in sicer za dve stopnji iz BBB+ na BBB-, in jo s tem postavila le malo nad raven ničvrednosti. Kot razlog za ta korak je navedla recesijo, visoko stopnjo brezposelnosti ter družbene nemire, ki omejujejo vladne možnosti za reševanje finančne krize.

"Znižanje bonitetne ocene države ima neposredne negativne posledice na oceno omenjenih bank, ki smo jih ocenjevali višje od BBB-, na kolikor smo znižali oceno dolgoročnega dolga Španije," so zdaj pojasnili v S&P. Dodali so, da je znižanje zadelo še banke, ki so prejele izredno vladno podporo.

Poudarili so še, da bo znižanje kreditne ocene Španije skoraj gotovo vplivalo na njihov pregled španskega bančnega sektorja ter gospodarskih in/ali industrijskih tveganj.