Tako kot ostali potniki, ki so se v moderno letališko zgradbo vsuli s treh letal, ki so pristala istočasno, so se po polžje premikali proti pedantnim uradnikom in uradnicam za okenci. Medtem ko so najmlajši člani ekipe s trakov zložili velike zaboje z opremo in še preden jih je moderen avtobus skozi kaotičen promet z zakonom močnejšega glede na velikost in luksuznost avtomobila odpeljal v hotel v neposredni bližini stadiona, je selektor slovenske vrste Slaviša Stojanović kar v letališki stavbi sproščeno poklepetal s sedmimi slovenskimi novinarji.

"Glede na to, kako je tukaj lilo v petek, je odlično, da vsaj trenutno ne dežuje. Veliko pomembneje je, da so vsi zdravi. Zasedbo bom prilagodil stanju igralne površine. Če bo igrišče težko, je to tekma za lahke igralce, ki lahko veliko tečejo, a obenem tudi takšne, ki lahko daleč vržejo avt ali izbijejo žogo," je bil zgovoren Slaviša Stojanović. Kot vselej je temeljito analiziral tekmeca, še posebej vaterpolski obračun Albanija - Islandija (1:2). "Albanci so posebej doma zelo neugodni. Igrajo na preskok in pritisk, včasih na silo zabijejo gol, da žogo dobesedno zrinejo čez črto. To ne pomeni, da nimajo tehničnega znanja, so telesno zelo močni in visoki v obrambi in napadu. Proti Islandiji so narekovali ritem 90 minut, gola so prejeli naivno iz avta in prostega strela," je dodal Stojanović.

Morebitni poraz v Tirani bi pomenil enako kot neuspeh proti Cipru. Torej selektorja čaka še ena tekma za biti ali ne biti. "Sami smo se pripeljali v takšen položaj. Če bi v prvih dveh tekmah opravili delo, kot je treba, bi bilo psihološko breme malo manjše. Če želimo osvajati točke, moramo zabiti gol, še posebej, ker v vsem mojem mandatu niti enkrat nismo ohranili mreže nedotaknjene," je poudaril Stojanović, ki sinočnjega zadnjega treninga ni mogel skriti pred novinarji.

Uradno je bil zaprt za medije, a smo imeli iz hotelske sobe imeniten panoramski pogled na stadion Qemal Stafa, ki ga je tako hudo načel zob časa, da je celo legendarni za Bežigradom nudil več udobja. V obrambi je selektor največ uigraval Marka Šulerja in Dominika Maroha, preizkušal je tudi različico z enim ali dvema napadalcema. Medtem ko je Tim Matavž znova ujel strelsko formo, je delež Zlatka Dedića neprecenljiv v garaškem delu, ko z obilo tekanja branilcem onemogoča, da bi gradili igro in s takšnim pristopom spada med zaščitne znake slovenske igre.

Dedić ima na zadnji obisk Tirane lepe spomine, saj je dosegel gol za zmago z 2:1 v 90. minuti iz enajstmetrovke. "Uh. Upam, da bi se razplet ponovil. Nič ne bi imel proti, če dosežemo gol za tri točke v zadnjih trenutkih. Po zmagi proti Cipru se lažje diha, a smo opravili šele polovico naloge. Če v Tirani ne iztržimo pozitivnega izida, bo ves trud proti Cipru izničen in zmaga ne bo imela nobene veljave. Albanija je kakovostnejša od Cipra, saj reprezentanti igrajo v zelo dobrih klubih. Predvsem smo osredotočeni na nas, da bomo odigrali tekmo tako, kot jo zna le Slovenija," je poudaril 28-letni Zlatko Dedić.

Verjetna postava Slovenije: S. Handanović, Brečko, Šuler, Maroh, Jokić, Radosavljević, Kurtić, Iličić, Kirm, Dedić, Matavž. Sodnik bo Šved Martin Hansson.