Kako poteka neurofeedback seansa? Za neurofeedback trening potrebujemo biofeedback napravo, računalnik in EEG senzorje, ki jih v obliki elektrod namestimo na lasišče uporabnika. Elektrode so lahko nameščene po celi glavi, tako da lahko ugotavljamo, kakšne fervence producirajo nevroni v določenih predelih možganov. Informacija, ki jo zajamejo senzorji, se prenese do biofeedback naprave, ki signal ojača in uporabniku v obliki grafičnih stolpcev, animacij in iger prikaže informacijo o tem, kakšno možgansko aktivnost producirajo možgani v danem trenutku. Tako se lahko uporabnik na podlagi informacij o dejanski aktivnosti v realnem času nauči regulirati svoje možganske valove. Ti so posledica električne aktivnosti večjega števila možganskih nevronov.

Počasni valovi so povezani s spanjem, zaspanostjo. Hitrejši valovi pa so posledica večje možganske aktivnosti, npr. s koncentracijo ali anksioznostjo. Theta valovi so počasnejši valovi, povezani s kreativnostjo in dnevnim sanjarjenjem. Alfa valovi so povezani z relaksacijo, hipnozo, beta valovi pa s koncentracijo. Če so frekvence previsoke, so verjetno povezane z anksioznostjo.

Naloga terapevta in uporabnika je, da se uporabnik nauči samoregulirati svoje možganske frekvence. Klinično se neurofeedback trening uporablja pri različnih težavah in motnjah. Zelo uporaben je pri zdravljenju anksioznosti in depresije, motenj koncentracije in hiperaktivnosti, vedenjskih in emocionalnih motnjah, pri epilepsiji, avtizmu ter motnjah spanja.

Neurofeedback trening lahko izvaja le certificiran strokovnjak, ki je psiholog s kliničnimi znanji ter znanji s s področja medicine, neuro ter biofeedbacka. Možgani vsakega posameznka delujejo malce drugače, zato direktna primerjava možganske aktivnosti dveh posameznikov ni primerna.

Neurofeedback treningi so zelo uporabni za izboljšanje koncentracije otrok, ki imajo motnjo koncentracije in hiperaktivnosti (ADHD ali ADD). Ti otroci in odrasli morajo jemati zdravila, ki jim pomagajo, da se lahko dovolj umirijo in skoncentrirajo, da lahko normalno funkcionirajo v šoli oz. na delu. Ta zdravila imajo veliko nezaželenih stranskih učinkov, ki lahko škodijo zdravju. Z neurofeedback treningi se naučijo regulirati svojo možgansko aktivnost ter se seznanijo z optimalnim upravljanjem s svojo energijo. Tako so dolgoročno bolj uspešni na vseh področjih, tudi na socialnem in vedenjskem.

Tudi ta tehnologija nam je na voljo po zaslugi Nase. Seveda jo uporabljamo za izvajanje “peak performance” treningov pri pripravi športnikov na tekmovanja. Danes smo izvedli dodatna testiranja vpliva glasbe na počutje poslušalcev. Ta raziskava je del našega projekta razvoja naprave za nadzor in trening stresnih odzivov voznikov. Seveda smo pri tem uporabili tudi EEG nurofeedback tehnologijo.