Coca-Cola Hellenic je drugi največji polnilec pijač za ameriško podjetje Coca-Cola in skrbi za 28 držav. Gre za podjetje z največjo tržno kapitalizacijo v Grčiji, ta znaša okoli šest milijard evrov. Okoli 95 odstotkov njenih delničarjev prihaja izven Grčije, podobno je tudi razmerje poslovne aktivnosti, ki jo podjetje ustvari zunaj grških meja.

Podjetje, ustanovljeno leta 2000, se je za odhod iz Grčije odločilo, ker si želijo nižjih davkov. Izpostavili so tudi dejstvo, da grške banke še kar čakajo na dokapitalizacijo, v tem času pa so posojila podjetjem presahnila.

Coca-Cola Hellenic bo sedaj svoj sedež premaknila v Švico, primarna kotacija delnic pa bo namesto v Atenah potekala na londonski borzi. Proizvodna enota v Grčiji zaenkrat ne bo prizadeta, grška vlada pa bo na račun selitve izgubila več kot 20 milijonov evrov davčnih prihodkov letno.

Odkar je v Grčiji izbruhnila kriza, so državo zapustila številna podjetja. Med razlogi so pogosto globoka grška recesija ter visoki in predvsem nepredvidljivi davki. Tako je na primer ta teden svoj odhod že napovedal tudi grški mlečni velikan Fage. Svoj sedež bo preselil v Luksemburg.