Banke morajo davek od lanskega avgusta obračunavati v višini 0,1 odstotka svoje bilančne vsote. To je za leto 2011 storilo 16 bank, ki so skupaj plačale 7,4 milijona evrov davka.

Pri tem zakon bankam omogoča, da si znižajo obdavčitev za 0,167 odstotka stanja kreditov, danih nefinančnim družbam in samostojnim podjetnikom. Od vseh bank v Sloveniji je bilo lani takšnih le pet, vlada pa zdaj predlaga, da se pogoj za znižanje obdavčitve zaostri na 0,1 odstotka stanja kreditov, je razvidno iz predloga novele zakona, objavljenega na spletnih straneh vlade.

Pričakovalo se je, da bo imel zakon pozitivne posledice na gospodarstvo preko spodbujanja bank k večji aktivnosti na področju kreditiranja nefinančnega sektorja. Vendar pa spremembe bilančne vsote in stanja kreditov kažejo na negativen trend, bilančna vsota bank se je namreč lani zmanjšala za 1,5 odstotka oz. 773 milijonov evrov, krediti gospodarstvu pa za 1,3 odstotka oz. za 313 milijonov evrov.

Ob tem sta možnost oprostitve plačevanja tega davka, to je v primeru z zakonom določene rasti obsega danih kreditov, lani izkoristili le dve banki, a je njun delež kreditov med vsemi bankami v Sloveniji zanemarljiv.

Kreditiranje gospodarstva so povečale le banke z nižjo bilančno vsoto, sklepajo na finančnem ministrstvu. Znesek danih kreditov vseh bank se ni povečal, ampak se je celo zmanjšal. Tako smo še vedno priča manjšemu zagotavljanju financiranja nebančnega sektorja kot pred krizo, ugotavljajo na ministrstvu, kjer so osnutek novele zakona pripravili.

Predlog novele zakona poleg tega uvaja tudi akontiranje davka in določa poseben režim plačevanja obrokov akontacije za leto 2013. Banke bodo morale davek na bilančno vsoto plačevati do vključno leta 2014, kar je minister Šušteršič napovedal že na novinarski konferenci po četrtkovi seji vlade.