Za njega je glasovalo pet od osmih nadzornikov, vendar v petek nadzorniki odločitve niso posredovali javnosti, ker Antolovič tega ni želel, saj o tej odločitvi še ni uradno obvestil svojih ruskih delodajalcev. Ti so ga namreč sredi letošnjega poletja ponovno imenovali na čelo ruskega pristanišča Novorossijsk, Antolovič pa bi koprsko pristanišče po sklepu nadzornega sveta moral prevzeti 14. januarja 2013. Antolovič je včeraj nato sporočil, da funkcije ne more sprejeti, ker mora vsaj še 9 mesecev ostati v Rusiji. Nadzorni svet se bo ponovno sestal v ponedeljek. Ali bodo izbirali med preostalimi štirimi kandidati, med katerimi ima največ možnosti Arne Mislej, ni jasno. Lahko tudi ne izberejo nobenega od kandidatov, ki so se prijavili na razpis, in nato nekoga neposredno imenujejo.

Pri postopkih izbire novega šefa Luke Koper se že od samega začetka sumljivo zapleta. Ime Rada Antoloviča, ki naj bi bil vrhunski menedžer z bogatimi izkušnjami pri vodenju svetovnih pristanišč, se je pojavilo že poleti, ko je v nemilost padel zdaj še razrešeni predsednik uprave Gregor Veselko. Nadzorniki so nato Veselka razrešili, ker naj bi izgubili zaupanje vanj, in vse sile usmerili v to, da bi izposlovali čim boljše pogoje za Antoloviča. Ta je sicer zahteval letno plačilo 360.000 evrov neto, čeprav slovenska zakonodaja omogoča le 75.000 neto, svoje imenovanje pa je pogojeval tudi s tem, da ga mora podpreti tudi sedanja vlada. Zato so nadzorniki celo pisali predsedniku vlade Janezu Janši, ki pa se ni odzval. Za Antoloviča so lobirali zlasti žerjavisti, ki imajo v Luki Koper veliko moč, saj zaradi monopolnega položaja marsikaj izsilijo z grožnjami s stavko, sprva pa mu je bil zelo naklonjen tudi prvi nadzornik Janez Požar.

Čeprav so imeli svojega favorita, so nadzorniki nato objavili mednarodni razpis, na katerega se je prijavilo 17 kandidatov, med njimi tudi Antolovič, ki je še vedno vztrajal pri svojih pogojih. Minuli petek je na imenovanje pristal tudi, čeprav mu nadzorniki teh pogojev niso mogli ponuditi. Do včeraj je moral nato jasno sporočiti, da se strinja s plačilom in nastopom funkcije januarja prihodnje leto, vendar si je Antolovič vmes premislil. K temu ga je najbrž spodbudilo tudi javno pismo ministra Zvonka Černača, ki je sporočil, da se distancira od postopkov, ki jih v povezavi z upravo Luke Koper vodi nadzorni svet omenjene družbe, in da so aktivnosti, ki v zadnjih mesecih potekajo v zvezi z odpoklicem in imenovanjem predsednika uprave Luke Koper, neobičajne, vzbujajo dvom o verodostojnosti postopkov izbire, predvsem pa povzročajo Luki Koper dolgoročno in nepopravljivo škodo. "Luka Koper ima jasno lastniško strukturo, nadzorniki pa bi morali pri svojih odločitvah zastopati interese lastnikov in družbe, ne pa posamičnih osebnih interesov in interesov posameznih lobističnih skupin," so sporočili z ministrstva, ki ga vodi Černač.

Antolovič je tako dobil jasen signal, da ga sedanja vlada ne podpira, prav tako pa nima podpore lokalne skupnosti, saj je Sabina Mozetič, ki v nadzornem svetu zastopa koprsko občino, glasovala proti njegovemu imenovanju. Antoloviča je po naših podatkih zaskrbelo tudi dejstvo, da bodo sedanji nadzorniki najbrž v kratkem zamenjani, kar posledično pomeni, da bi ga novi nadzorniki lahko tudi razrešili z mesta predsednika uprave.