Kot je opozorila prva dama sklada, se v zvezi z Evropo poraja vprašanje, kako in kdaj se bodo lotili reševanja krize ter kdaj je mogoče pričakovati, da bo pojenjala, v zvezi z ZDA pa, kako in kdaj se bodo soočili z vprašanjem fiskalnega prepada.

Fiskalni prepad se sicer nanaša na avtomatično uveljavitev mešanice varčevalnih ukrepov in zvišanja davkov, vredne 600 milijard dolarjev. Do prepada bo v primeru, da se močno razdeljenim ameriškim poslancem ne bo uspelo dogovoriti o drugačni rešitvi, prišlo že v začetku leta 2013.

Ekonomisti opozarjajo, da bi fiskalni prepad lahko močno okrepil brezposelnost, za posledico pa bi lahko imel tudi znižanje kreditne ocene ZDA.

Lagardova je sicer za CBS News po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izpostavila tudi vprašanje dolgoročnih razlogov za gospodarske politike v razvitih državah, kot so ZDA in Japonska.

"Vse to so razlogi negotovosti, ki ljudi resnično odvračajo od odločitev za investicije, za zaposlovanje, za tuje neposredne naložbe, kar bi sicer pomagalo spodbujati rast svetovnega gospodarstva," je ocenila.

Po navedbah CBS je pričakovati, da bo IMF prihodnji teden znižal napoved rasti svetovnega bruto domačega proizvoda za letos na tri odstotke.