Ikea je med redkimi podjetji, ki so v času krize beležili rast. Fiskalno leto je zaključila s sedem odstotki višjim dobičkom kot leto poprej, po ocenah pa naj bi zaslužila okoli 26,4 milijarde evrov.

Istočasno, ko se bo v bližini Zagreba (Rugvici) odprla nova Ikeina trgovina, bo ta razveselila tudi prebivalce Beograda. Kdaj jo bomo lahko obiskali tudi Slovenci, pa zaenkrat še ni znano.

Predstavniki Ikee na Hrvaškem so sporočili, da za gradbeno dovoljenje še niso zaprosili, a po njihovih ocenah naj bi prvi stroji zarohneli novembra. Gradnja nakupovalnega središča naj bi bila končana sredi prihodnjega leta, čeprav so predstavniki Ikee že omenili "konec leta 2013". Kljub odmikanju datuma odprtja pa zanimanje za 250 novih delovnih mest ne presahne. Dnevno v majhen predstavniški urad prejmejo po pet prošenj za delo.

Po sedanjih načrtih naj bi Ikea do leta 2020 podvojila dinamiko odpiranja novih trgovin, povečala pa bo tudi delež na ameriškem tržišču, ki trenutno predstavlja samo od dva do tri odstotke. Poskusila bo izkoristiti tudi rast na kitajskem trgu. Ikea bo tako namesto od šest do deset trgovin, kolikor jih je na leto odpirala v preteklosti, do 2020 odprla do 20 do 25 trgovin letno. Izvršni direktor Ikee Mikael Ohlsson, ki v začetku septembra prihodnje leto odhaja v pokoj, je sporočil, da bo širitev predstavljala od 1,5 do 2,5 milijarde evrov investicij.

"Ikea namerava ustvariti od 6000 do 12.500 novih delovnih mest vsako leto. Vsaka naša trgovina je vredna od 60 do 100 milijonov evrov in prinaša od 300 do 500 novih delovnih mest,“ je na Wall Streetu pojasnil Ohlsson.