Ali lahko v kratkem pričakujemo dokapitalizacijo Lesne TIP, ki je v prisilni poravnavi, od lanskega leta novi direktor Dušan Mežnar ni odgovoril. Po neuradnih podatkih pa Turki tega ne nameravajo storiti. Zato ne preseneča, da so se pojavila ugibanja, ali ni bil osnovni cilj Turkov podjetje po prevzemu zaradi njegovih konkurenčnih cen ivernih plošč zapreti.

Tri četrtine evropskega trga ivernih plošč si delita dve podjetji, ki se zaradi previsoke koncentracije na trgu za nakup Lesne TIP nista mogli potegovati. Naši viri zato ne izključujejo, da je Miador kupil koroško podjetje na pobudo enega od dveh tako imenovanih duopolistov. Na prvi pogled je takšen scenarij težko verjeten, saj so Turki za nakup Lesne porabili vsaj 2,7 milijona evrov. Toda ob tem naši viri opozarjajo, da bi si po izločitvi Lesne TIP zaradi posledično mogočih višjih cen na trgu njegovi konkurenti lahko omenjeni znesek povrnili v roku od enega do dveh let.

Finančno prestrukturiranje Lesne TIP je med drugim predvidevalo prodajo stroja za proizvodnjo ivernih plošč, ki je vreden okoli sedem milijonov evrov. Po novem naj bi se Lesna TIP ukvarjala le še z oplemenitenjem ivernih plošč. Toda na zadnji seji upniškega odbora je bil sprejet sklep, da mora družba v Otiškem Vrhu ohraniti proizvodnjo ivernih plošč. V nasprotnem primeru upniški odbor, ki mu predseduje Nafta Petrochem, predloga prisilne poravnave ne bo podprl.

Sanacijski načrt pa je tudi predvideval ukinitev programa stavbnih kril in podbojev, s čimer se v Turčiji, kjer je delovna sila bistveno cenejša, ukvarja tudi Miador. Pred kratkim pa je nekaj zaposlenih predlagalo, da bi z odkupom osnovnih sredstev in zalog za 100.000 evrov prevzeli program stavbnih kril. S prenosom proizvodnega programa na zaposlene je upniški odbor načeloma soglašal, pri čemer mora uprava družbe v dveh tednih pripraviti prevzemni elaborat.

V prisilni poravnavi so upniki Lesne TIP skupaj prijavili za 16,3 milijona evrov. Od tega zneska so navadni upniki, na katere edino učinkuje prisilna poravnava, prijavili za 5,4 milijona evrov terjatev, pri čemer jih je upraviteljica Monika Rozman prerekala za več kot četrt milijona evrov.