V uredništvu smo namreč pridobili več elektronskih sporočil, ki so jih na Butarovo in druge člane zbornice v zadnjih dneh naslovili nekateri nezadovoljni člani. Ti Butarovi očitajo premedel odziv na očitke, ki jih javnost v zadnjih dveh tednih usmerja v delo nekaterih upraviteljev, in anemičnost pri komuniciranju z javnostjo. Znano je, da je Butarova ob izbruhu afere prijateljevanje med stečajnimi upravitelji in sodniki, ki so vodili nekatere stečajne postopke, ocenila kot "normalno". "Morebitne nepravilnosti ali pa zlorabe položaja, do katerih bi sicer lahko prišlo, niso posledica tesnejših odnosov med sodniki in upravitelji," je dodala Butarova, ki se je pred desetimi dnevi izognila gostovanju v oddaji Pop TV, kjer bi morala zagovarjati stališča zbornice.

To je očitno razjezilo več njenih kolegov. "Je že skrajni čas, da se zbornica postavi za svoje člane, saj glede na trenutni položaj upravitelji tudi težko opravljamo svoje delo, ker so upniki in preostala javnost zelo negativno usmerjeni," je v sporočilu pred desetimi dnevi zapisala stečajna upraviteljica Andreja Terpotec, ki Butarovi predlaga sklic tiskovne konference. Na njej bi morala zbornica "predstaviti vidik stečajnih upraviteljev" in narediti konec njihovemu "nepoštenemu prikazovanju kot krivcev in roparjev stečajne mase".

Kot je razvidno iz dopisovanja s Terpotčevo, ki je ena od soobtoženih v sodnem procesu proti upraviteljici Suzani Gale (krivdo zavrača), mnenje deli več članov upravnega odbora zbornice, nekateri upravitelji pa so ji predlagali celo najem agencije za odnose z javnostmi. Poleg stečajne upraviteljice Vegrada Alenke Gril, ki meni, da so se upravitelji "znašli v neverjetnem vrtincu vsesplošnih obtožb", je Terpotčevo podprla tudi Darja Erceg, ki je do zdaj v širši javnosti veljala za podpornico Butarove. Spomnimo, slednja je kot upraviteljica stečaja Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG) dokončno zavrnila možnost vložitve kazenske ovadbe ali odškodninskega zahtevka zoper nekdanje vodilne v GPG, med katerimi je bila poleg direktorja Borisa Dolamiča kot nadzornica tudi Ercegova, sicer Dolamičeva življenjska partnerica.
"Kot članica zbornice pričakujem, da bodo izvoljeni člani opravljali svojo funkcijo v dobrem in slabem. Pričakujem jasen odgovor predsednice, kaj bomo ukrenili glede nastalega položaja," je v novem sporočilu, ki ga je na več naslovov poslala pred nekaj dnevi, poudarila Andreja Terpotec.

Stečaji v rokah upraviteljskih "kartelov"

Čeprav je predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša pred dnevi poudaril, da gre pri nedavno razkritih povezavah med stečajnimi upravitelji in sodniki za izjeme, več primerov nakazuje, da je črpanje denarja iz stečajnih mas v zadnjih letih postalo dobro utečen sistem. Posamezni upravitelji, ki so jim hrbet (ne)hote ščitili tudi stečajni sodniki, so tako posle sebi ali podjetjem v lasti prijateljev v stečajih omogočili na več načinov.

Iz pregleda več deset stečajnih spisov lahko ob prodajah premoženja izluščimo še najmanj dva. Prvi in najenostavnejši je oddajanje storitev samemu sebi. Upravitelj, ki oceni, da so "običajni" prejemki v stečaju (nadomestila in nagrade) prenizki glede na njegovo vloženo delo, bo tako dodatni zaslužek ustvaril tako, da bo svojemu podjetju zaupal hranjenje dokumentacije in vodenje administrativnih ali računovodskih storitev.

Jaz tebe, ti mene

V stečaju Elana je upravitelj Andrej Marinc za omenjene storitve plačal 180.000 evrov podjetju BDO svetovanje, ki je v njegovi solasti. Upravitelj stečaja SCT International Igor Bončina si je prejemke na skupaj 20.000 evrov podvojil tako, da je z družbo (torej dejansko sam s sabo) sklenil pogodbo o najemu poslovnih prostorov in uporabi pisarniške opreme, telekomunikacij in poštnega materiala. V več stečajih, ki jih vodi Brane Gorše, pa je dokumentacijo hranilo podjetje Finesto arhiv, ki sicer ni v njegovi lasti, domuje pa na naslovu Goršetove odvetniške pisarne.

Dodatne račune pa stečajni masi upravitelji izstavljajo kot odvetniki. Upniki SCT so tako v zadnjih mesecih opozarjali, da si je stečajni upravitelj propadlega gradbinca Leon Benigar Tošič za vložitev 180 izpodbojnih tožb nakazal akontacijo odvetniških stroškov v višini 180.000 evrov, čeprav naj bi bile vse tožbe spisane po istem vzorcu. Benigar Tošič odgovarja, da je eden redkih upraviteljev, ki objavljajo vse predloge za izplačila, in da bi bil, četudi bi najel zunanjega odvetnika, strošek za stečajno maso enak.

Drugi način je, da upravitelj za izvedbo storitve najame katerega od stanovskih kolegov. To odločitev običajno utemelji z razlago, da v njegovo delo zaradi dolgoletnega sodelovanja zaupa. Pogosto se zgodi, da mu izbrani upravitelj uslugo v svojem stečaju vrne. Četudi gre za zakonito prakso, pa so v zadnjih letih v stečajih nastale mreže več upraviteljev, ki si oddajajo posle in zelo verjetno - kar je lahko najbolj tvegano - izmenjujejo notranje informacije o insolvenčnih postopkih.

V stečaju Hranilno-kreditne službe (HKS) Soča je tako upravitelj Brane Gorše za najem odvetniških storitev predlagal Mojco Breznik. Ta je kot stečajna upraviteljica Citrusa Goršeta najela za pregled premoženja družbe v nekdanji Jugoslaviji in Citrusovo pravno osebo prodala kupcu, ki ga je zastopal Gorše. Slednji je v najmanj treh stečajih (HKS Sicura, Atac Sport in Hidro Koper) za različne storitve, tudi za pregledovanje terjatev, najel družbe iz skupine BDO EOS. V enem primeru je za pomoč pri vodenju poslovanja maloprodaje najel njenega solastnika, stečajnega upravitelja Grego Ermana, ki je v stečaju družbe Nomine R leta 2004 kot odvetnico najel Breznikovo. Prijatelju, sicer upravitelju Bončini, naj bi pomagal tudi Marko Drobež, ki naj bi več storitev v svojih stečajih oddajal podjetju Bonig v lasti Bončine.

Ali sodniki ne berejo upraviteljevih poročil?

Poudariti velja, da tudi popravljeni stečajni zakon (ZFPPIPP-C), ki je začel veljati poleti 2010, še zdaleč ni otežil dela možnih "kartelom". Ravno nasprotno, med posli, ki jih lahko upravitelji oddajo, je poleg odvetniških, cenilskih in računovodskih storitev pustil tudi "druge storitve, ki jih je v posameznem postopku treba opraviti v takem obsegu, da jih ne more opraviti upravitelj sam". Na vprašanje, zakaj takšno mreženje ne moti zbornice upraviteljev, pa odgovor ponuja kar stroškovnik v stečaju Oriona. Njegova upraviteljica Katarina Benedik je tako po poročanju Financ predsednici zbornice Meliti Butara oddala za 165.000 evrov računovodskih storitev, ta pa je v nekaterih svojih stečajih za zastopanje v pravdah najela prav Benedikovo.

Sodnica v stečaju Oriona, ki še vedno traja, je Majda Čebulj. Te ljubljansko okrožno sodišče ni omenjalo med sodniki, ki jim zaradi domnevno spornih povezav z upravitelji ne dodeljujejo več novih stečajev. "Vsak sodnik je zadolžen za več kot sto stečajev. Če bi se podrobneje spustil v vsak račun, bi bilo 24 ur na dan premalo," nam je zaupal neimenovani vir iz sodniških vrst.

A večkrat se zgodi, da se stroški v stečaju opazno zažrejo v stečajno maso - v nekaterih primerih se celo približajo petini njene vrednosti, kar bi sodniki, če tega niso storili upniki, morali opaziti v rednih poročilih, ki jih objavljajo upravitelji. Dober primer stroškov, ki bi jih sodišča lahko preprečila, je mogoče najti v stečaju SGP Zasavje: njegovi stroški bodo tako do leta 2015 presegli milijon evrov tudi zaradi skoraj 40.000 evrov potnih stroškov, ki naj bi si jih v prihodnjih letih izplačala upraviteljica Ksenija Toplikar Zorn.