V zbornici navajajo, da je bil Golub že doslej aktiven v organih in delovnih skupinah zbornice, med drugim je bil tudi član upravnega odbora. Tudi pod njegovim vodstvom ostaja prioritetna naloga lekarniškim farmacevtom omogočiti čas za svetovanje in pogovor z bolniki, ki se zdravijo z zdravili, so sporočili iz zbornice.

"Lekarniški farmacevti se strinjamo, da sta potrebna varčevanje in čim bolj racionalna poraba denarja za zdravstvo. Vendar pa smo danes na točki, ko zmanjševanje števila magistrov farmacije v lekarnah, za katere krije stroške Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ne pomeni več prihrankov, ampak večje stroške za zdravstvo," poudarja novoizvoljeni predsednik zbornice, ki se je kot edini kandidat prijavil na razpis za predsednika.

Golub opozarja, da bi bilo lahko znanje lekarniških farmacevtov veliko bolje izkoriščeno v dobro pacientov in zdravstvenega sistema, tudi kar se tiče zniževanja stroškov za zdravstvo. Kot navaja, ZZZS letno nameni za plačilo za delo lekarn dobrih 27 milijonov evrov, samo stroški hospitalizacij, ki so povezani z nepravilno uporabo zdravil, pa se ocenjujejo na 28 milijonov evrov letno.

Če bi lekarniški farmacevti lahko izvajali programe, ki so jih že večkrat predlagali zavodu, bi se plačilo za opravljeno delo lekarn povečalo precej manj, kot pa bi zaradi teh programov na drugi strani lahko prihranili za stroške zdravljenja, ki nastanejo zaradi zapletov pri zdravljenju z zdravili, meni Golub. Največje koristi pa bi po njegovih besedah imeli bolniki, saj manj zapletov za njih pomeni boljšo kakovost življenja.

Glede aktualne problematike preskrbe z medicinskimi pripomočki pa novi predsednik pravi, da so novi cenovni standardi vnesli sistem doplačil za večji nabor izdelkov, še vedno pa je vsaj po en izdelek v skupini na voljo brezplačno. Ob tem izpostavlja, da so lekarne le izvajalci dogovora, ki ga imajo sklenjenega z ZZZS. Kot pojasnjujejo pri Lekarniški zbornici Slovenije, lekarne trenutno izvajajo preskrbo z medicinskimi pripomočki za minimalno plačilo, ki še pokrije stroške pri izvajanju dejavnosti, na daljši rok pa bo treba poiskati rešitev tudi za to področje.

Lekarniško zbornico je od aprila kot v. d. predsednika vodil direktor Pomurskih lekarn Ivan Zajc, potem ko je s funkcije predsednika odstopil Aleš Mlinarič. Zbornica je sicer od decembra 2009 do danes imela vodstvo s polnimi pooblastili le dva tedna.