Portugalska je danes izdala 18- in šestmesečne dolžniške vrednostne papirje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Z obveznicami z dospelostjo čez leto dni in pol je Lizbona prišla do 1,291 milijarde evrov svežih sredstev. Povprečna zahtevana donosnost nanje je znašala 2,967 odstotka, medtem ko je bila na zadnji primerljivi dražbi aprila pri 4,537 odstotka.

S šestmesečnimi zakladnimi menicami je medtem Portugalska zbrala 709 milijonov evrov. Tudi zadolžitev s temi papirji je bila cenejša; povprečna obrestna mera se je glede na julij znižala z 2,292 odstotka na 1,7 odstotka.

Lizbona je danes iztržila več sredstev, kot je načrtovala. Njen cilj je bil namreč zbrati 1,75 milijarde evrov. Povpraševanje je ponudbo 18-mesečnih obveznic preseglo za 2,4-krat, šestmesečnih zakladnih menic pa za 3,1-krat.

Znižanje stroškov portugalskega zadolževanja je posledica več dejavnikov.

Portugalska, ki je bila maja lani prisiljena zaprositi za finančno pomoč območja evra in Mednarodnega denarnega sklada, je denimo te dni dobila dovoljenje posojilodajalcev, da se ji obdobje, v katerem mora močno znižati javnofinančni primanjkljaj, podaljša za leto dni.

Poleg tega na vlagatelje ugodno vpliva tudi napoved Evropske centralne banke, da je pripravljena zagnati drugi program odkupovanja obveznic ranljivih evrskih držav.

Trgov očitno tudi ne skrbi niti politični položaj na Portugalskem. Desnosredinska portugalska vlada je namreč zaradi varčevalnih ukrepov tarča ostrih kritik opozicije.

Nezadovoljstvo s krčenjem javne porabe in reformami, k čemer se je Lizbona zavezala v zameno za mednarodno pomoč, je v soboto na množičnih demonstracijah izkazalo tudi ljudstvo.

Nemčija s prodajo kratkoročnih obveznic do štirih milijard evrov

Nemčija je na avkciji dveletnih obveznic danes zbrala 4,084 milijarde evrov, obrestna mera pa je dosegla 0,06 odstotka, potem ko je na podobni dražbi avgusta znašala nič odstotkov. Povpraševanje je bilo solidno in je kljub nizkemu donosu doseglo 8,446 milijarde evrov, je sporočila nemška centralna banka, ki je organizirala dražbo.

"Povpraševanje po nemških obveznicah v trenutnem napetem tržnem okolju ostaja zelo veliko. Kljub temu zdaj opažamo rast pričakovanih donosov na dveletne obveznice," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Jörg Müller iz nemške agencije za finance, ki upravlja z državnim dolgom.

Vlagatelji so do nedavnega bežali iz ranljivih držav v območju evra, kot so Italija in Španija, ker so se bali, da ne bodo nikoli poplačani. Raje so kupovali obveznice najmočnejših držav v območju evra, kot sta Francija in Nemčija, ki veljata za varni državi.