Začela se je leta 2006 s podkupovalno afero Calciopoli, zares pa se je najbolj trofejni italijanski klub pobral šele v minuli sezoni, ko je prvič po letu 2003 osvojil naslov državnega prvaka. Edini nogometaš, ki je bil v moštvu tudi pred afero, ki je pretresla klub, je vratar Gianlugi Buffon. "Tako jaz kot moji soigralci smo pogrešali ligo prvakov. Da nas dve leti ni bilo na veliki sceni, je tudi dobro, kajti to je razlog, da bomo na vsaki tekmi igrali do zadnje kaplje znoja. Toliko sred in torkov sem moral preživeti pred televizijskim sprejemnikom... Imam lep televizor, toda precej raje sem na igrišču," pravi kapetan Juventusa, medtem ko se drugi dolgoletni član stare dame Alessandro del Piero po 19 letih pri torinskem velikanu v teh dneh predstavlja kot nova okrepitev avstralskega Sydney FC.

Že za začetek nogometaše iz Torina čaka tekma z branilcem naslova Chelseajem, ki ga v evropskih pokalih še niso premagali. Angleški in italijanski klub sta se doslej pomerila le dvakrat, v evropski ligi v sezoni 2009/01 se je Chelsea v naslednji krog uvrstil z zmago na domačem igrišču (1:0) in remijem v gosteh (2:2). Na klopi Juventusa ne bo smel sedeti trener Antonio Conte. Ta je lani dvakratnega evropskega prvaka preporodil, po koncu sezone pa dobil desetmesečno prepoved vodenja moštva. Bil je kaznovan, ker naj bi vedel za dogovorjeno tekmo v italijanskem prvenstvu, a o tem ni nikogar obvestil. Conte kljub temu vodi treninge in počne vse, kar počnejo trenerji z izjemo vodenja tekem. Zato se je v Italiji pojavilo vprašanje, čemu sploh desetmesečna kazen in ali je ta upravičena.

Conte, ki se je na odločitev pritožil, si bo tekmo s Chelseajem ogledal s tribun, na njegovem sedežu ob igrišču pa bo sedel pomočnik Massimo Carrera. Za zdaj nič ne kaže, da bi nova podkupovalna afera (vanjo sta bila vpletena tudi Buffon in Leonardo Bonucci) negativno vplivala na igre črno-belih. Ti so v italijanskem prvenstvu po treh krogih na vrhu še brez izgubljene točke. So suvereni in nadaljujejo v podobnem slogu, kot so do naslova prišli lani, medtem ko sta Milan in Inter daleč od nekdanje slave.

Toda tudi današnjemu tekmecu gre dobro. Čeprav je Chelsea konec tedna le remiziral pri QPR, ostaja na prvem mestu angleške lige. Potem ko je sezono začel s prepričljivim porazom v evropskem superpokalu proti Atleticu iz Madrida, je strnil vrste. Čeprav so nogometaši maja izpolnili sen lastniku Romanu Abramoviču, ko so osvojili ligo prvakov, trener Roberto di Matteo trdi, da lakote po uspehih (te ima Juventus ogromno) niso izgubili. Poleti so osvežili moštvo, saj so bili med najbolj zapravljivimi. Zdaj naj bi imeli dovolj kakovosti tudi za igranje nogometa, ne le čakanje na napade tekmecev in protinapade.

"Naš lastnik ni nikoli izgubil ambicij. Dokler bo on na čelu kluba, ambicije po zmagah ne bodo nikoli vprašljive," je dejal Roberto di Matteo, ki mu spet skrbi povzroča Fernando Torres. Ta je ob menjavi proti QPR brez rokovanja s trenerjem odšel v slačilnico. "Nogometaši niso zadovoljni, kadar morajo z igrišča. A to ni problem," je pojasnil italijanski trener, medtem ko je nekaj prahu vzdignilo tudi to, da se nogometaš QPR Antoine Ferdinand zaradi afere, ki je odmevala pred evropskim prvenstvom, ni želel rokovati z zvezdnikoma modrih s Stamford Bridgea Johnom Terryjem in Ashleyjem Colom.