Pristaniško mesto na repu istrskega polotoka se bo ob koncu tedna znašlo v središču športnega zanimanja domače in tuje javnosti. Pisarno Medveščaka je v zadnjem mesecu zasulo okoli 1000 novinarskih in fotoreporterskih prošenj za akreditacije s celega sveta. Živa slika bo šla tudi prek Atlantskega ocena v Severno Ameriko, nad prvovrstnim dogodkom pa se še posebej navdušujejo ugledni evropski mediji, ki pišejo o hokejski senzaciji pod zvezdami ob koncu poletja. V amfiteatru, ki lahko sprejme dobrih 7000 obiskovalcev, ne bo manjkal nihče od vplivnih funkcionarjev Mednarodne hokejske zveze, prihod je najavil tudi domači politični in gospodarski vrh. Medveščaku bo prav gotovo uspela izjemna promocija v svetu; boljše reklame si hrvaški prvak pravzaprav ne bi mogel želeti.

Ker ima puljski amfiteater bogato zgodovino in velja za spomenik visoke vrednosti, so morali postavljavci igrišča in montažnih tribun še posebej paziti, da ne bi okrušili niti koščka zgradbe. Pri vsakem koraku so jih budno opazovali nadzorniki, organizator pa je v izogib kakršnim koli zapletom najel najboljši logistični servis v regiji. Dela na prizorišču so praktično že končana in pripravljena za današnji prvi večerni trening Medveščaka (mimogrede, Olimpija pred tekmo ne bo vadila na puljskem ledu), ki se mu bo izšlo tudi z vremenom. Meteorologi za Istro ob koncu tedna napovedujejo jasno nebo brez padavin, povrhu bo tudi temperatura ravno pravšnja, da se ledena ploskev ne bo topila. Pred dnevi, ko je bilo v Pulju čez dan okoli 30 stopinj Celzija, so igrišče pokrili s posebno zaščitno folijo, poleg tega pa je moč hladilnih strojev, ki vzdržujejo temperaturo ledu, višja kot v dvoranah. Mere igrišča so po severnoameriškem vzoru nekoliko manjše, kot je navada na stari celini, led pa za odtenek nekoliko mehkejši kot v Medveščakovi domači hiši v Zagrebu, a še vedno dovolj kakovosten za igro.

Eden od organizatorjev dogodka je s svojo agencijo tudi nekdanji znani alpski smučar Jure Košir. Mojstrančan že več let deluje v hokeju. V zadnjem obdobju je tesneje povezan z Medveščakom, ki vsako sezono navdušuje s prirejanjem tekem zunaj tradicionalne baze v Domu športov. Košir je povedal, da je ideja o selitvi v znani istrski amfiteater padla že dolgo tega, pobudniki pa so bili možje iz puljskega hokejskega kluba, ki sicer deluje na amaterski ravni. "Ko so hodili na tekme v Zagreb, so kaj hitro vzpostavili stik z vodstvom Medveščaka in mu predstavili idejo. Sprva so to bile le sanje, vendar so hitro postale realnost. Prizorišče že samo po sebi ponuja izjemno kuliso, je pa organizacijsko potrebno veliko več dela kot običajno. Tudi stroški so nadpovprečno visoki, a smo vseeno izračunali, da bi se nam s polnimi tribunami na obeh tekmah lahko izšlo," pravi Jure Košir.

O natančnem znesku, ki ga zahteva projekt v Pulju, za zdaj še nihče ne govori uradno in na glas. V zakulisju se giblje številka okoli pol milijona evrov, kot kaže, pa hokej v amfiteatru ne bo edini nenavaden hokejski dogodek na Hrvaškem. Zagrebčanom ideje sežejo še mnogo dlje. Tudi v vročo Dalmacijo, natančneje v Split in Dubrovnik, kjer bi v bližnji prihodnosti radi prirejali tekme Medveščaka. A moštev iz EBEL takrat najverjetneje ne bo več zraven, saj ni več daleč dan, ko bo Medveščak prejel uradno vabilo za igranje v bogati razširjeni ruski ligi.