Nastanili so se v najbolj luksuznem hotelu Radisson (po uradnem ceniku soba na noč stane med 200 in 300 evri) in začeli sklepne priprave na tekmo drugega kroga kvalifikacij za svetovno prvenstvo z vselej neugodno, po porazu z Islandijo pa prav tako ranjeno Norveško drevi ob 20. uri na nacionalnem stadionu Ullevaal.

Ker Slovenijo po porazu s Švico čaka tekma proti ekipi s popolnoma drugačnim slogom igranja, pripravlja selektor Slaviša Stojanović kar nekaj korenitih posegov v začetno enajsterico, da bo pripravljena na obračun s kopico ostrih startov, obilo grobosti in zračnih dvobojev. "Preizkusili smo kar nekaj alternativ. Razmišljam o igralcih, ki so telesno močni za težke dvoboje in imajo dober skok, kajti Norvežani igrajo na preskok. Vsaka prekinitev je nevarna, vključno z avti, ko vržejo žogo 30 do 40 metrov neposredno v kazenski prostor. Žal mi nimamo igralca, ki lahko vrže žogo tako daleč, da bi sejal paniko. Upam, da bomo z novimi igralci boljši v kombinatoriki, bolj nevarni v zvezni vrsti in bomo tako imeli zaključno podajo, s katero lahko pridemo do ugodnejših rešitev," je napovedal slovenski selektor Slaviša Stojanović, ki se je na pot podal v reprezentančni trenirki, v roki pa je nosil vrečo z obleko, ki si jo bo nadel za tekmo.

O imenih selektor ni hotel govoriti, a po najbolj revolucionarnem scenariju bi bili novi obrazi Jasmin Kurtić (zadnji vezni), Josip Iličič in Nejc Pečnik (oba krilo) in Zlatan Ljubijankić (napad), kar pomeni, da bi se na klop usedli Andraž Kirm, Valter Birsa, Zlatko Dedić in Aleksander Radosavljević.

Slovenski selektor odločno napoveduje napad na zmago, zadovoljen bi bil tudi z remijem. Delitev točk bi pomenila, da ostajajo v boju za drugo mesto, medtem ko bi bil drevišnji poraženec v izjemno težkem položaju, saj bi za uspešno nadaljevanje moral nizati zmage. "Neučinkovitost je eden ključnih problemov. Že v preteklosti je vsaka generacija temeljila na igralcu ali dveh, ki sta vlekla voz glede realizacije, kot sta bila Zahović in Novaković, v našem primeru je to Matavž. Če ne bomo imeli večjega spektra igralcev, ki so nevarni za gol, bomo vsakič v težavah, ko posameznemu napadalcu ne steče," je dodal Stojanović, ki je bil v včerajšnji komunikaciji z mediji izjemno profesionalen in ni kazal zamer zaradi kritik. Poudaril je le, da so fantje hitro dojeli, kje so naredili napake proti Švici, medtem ko taktično niso igrali tako slabo, kot kaže izid.

Na Dnevnikovo vprašanje, kaj mora imeti Slovenija na prvem gostovanju pod njegovim vodstvom, da bo uspešna, je izstrelil: "Celo paleto sposobnosti. Znanje, agresija, dvoboj v zraku in na tleh ob njihovi igri na preskok in ob prekinitvah ter maksimalna disciplina, odgovornost in taktična priprava. To so izhodišča, da bomo sploh lahko razvijali kombinatoriko, ki naj bi bila naš adut. Če tega ne bo, ne bomo mogli plesti mreže."

Danes bosta v slovenski skupini E še tekmi Ciper - Islandija (19.00) in derbi Švica - Albanija (20.30), ki je zanimiv zaradi petih reprezentantov Švice z albanskimi koreninami.

Verjetna postava Slovenije: J. Handanović, Brečko, Cesar, Šuler, Jokić, Kurtić, Bačinović, Iličić, Ljubijankić, Pečnik, Matavž. Sodnik bo Turek Firat Aydinus.