"Stopnja verjetnosti, da bo izvedba načrta finančnega prestrukturiranja omogočila kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobnost dolžnika, je nižja od 50 odstotkov. CM Celje od izdaje sklepa o začetku postopka prisilne poravnave z obsegom del ne zagotavlja denarja za plačilo tekočih mesečnih stroškov, zaposlenim pa še vedno dolguje julijske plače," je v ugovoru poudarila Sisingerjeva in dodala, da "je zaradi pomanjkanja dela večina delavcev napotena na čakanje, saj jim družba zaradi pomanjkanja naročil ne more zagotoviti dela".

Nov, zelo verjetno zadnji "blef" upravnega odbora CM Celje, ki ga vodi Zdravko Zver, so pred dnevi razkrile banke. Čeprav je načrt finančnega prestrukturiranja, ki ga je gradbinec sodišču predložil šele dva tedna po vložitvi predloga za prisilno poravnavo, predvidel tudi premostitveno posojilo v višini 1,5 milijona evrov, se je izkazalo, da se upravni odbor o tem ni dogovoril z bankami. Ravno nasprotno, banke upnice, ki so domala vso pomlad odgovorne v celjskem gradbincu pozivale k razkritju finančnih izkazov za lansko leto, so ocenile, da sam načrt finančne sanacije "ni primerna osnova za odločanje o nadaljnjem poteku prisilne poravnave".

To posledično pomeni, da so vodilni v CM Celje predlog za prisilno poravnavo vložili, ne da bi ga pred tem uskladili z bankami. Samo do konca julija je tako CM Celje ustvaril že 5,6 milijona evrov izgube, kar je slabih 300.000 evrov manj od končnega letnega "minusa", predvidenega v načrtu sanacije.

Da so za kaotičnimi razmerami v CM Celje, ki ima že 16,7 milijona evrov negativnega kapitala, zelo verjetno tudi jasni motivi, je včeraj v ugovoru namignila tudi Sisingerjeva, ko je opozorila, da je eden od upnikov do poplačila obveznosti že med samo prisilno poravnavo prišel prek vrste. Gre za podjetnika Petra Podržaja, ki mu CM Celje dolguje okoli dva milijona evrov, potem ko mu je že pred časom na parcele na kamnolomu v Pirešici uspelo vpisati plombe, pa je v zadnjih tednih celjskemu gradbincu zarubil tudi del opreme. Obenem je Podržaj s CM Celje konec julija podpisal še pogodbo, ki mu poleg samostojnega razpolaganja s premoženjem družbe omogoča tudi neposredno prodajo kamna iz Pirešice Slovenskim železnicam (SŽ). Tudi zato ni izključena možnost, da se bo kasnejši upravitelj stečaja CM Celje omenjeno pogodbo odločil izpodbijati.