Hudih besed in prepirov kljub temu ni bilo. Vzdušje med zvezdniki obeh ekip že dolgo ni bilo tako prijateljsko. Igralci so se objemali pred tekmo in po njej, ob vsakem prekršku je takoj sledilo opravičilo ter stisk roke, izjemno malo je bilo tudi prigovarjanja sodniku. Povsem obrnjena zgodba kot lani, ko je ostrim Realovim prekrškom sledilo množilno prerivanje, žaljivke pa so švigale sem ter tja na verski in rasni osnovi.

Ob izenačujočem zadetku Barcelone je šlo za tesno situacijo, a stranski sodnik bi moral bolje oceniti prepovedan položaj Pedra, saj se je vse dogajalo pred njegovim nosom. Ob kakšnem drugem el clasicu bi sledil rafal obtožb Joseja Mourinha. Tokrat je bil pri izbiri besed zelo pazljiv, njegovi igralci o tej temi sploh niso govorili. "Nočem biti že poleti kritičen do spornih odločitev. Vse tri ekipe na igrišču so dobro opravile svoje delo. Ni mi bil všeč prvi gol Barcelone, saj je stranski sodnik storil napako," je vse, kar je o sodnikih povedal Portugalec.

Valdes naj nadaljuje v enakem stilu

Z novim štorastim posredovanjem je Victor Valdes ponovno odprl debato, ali ne bi bilo za Barcelono primerneje, da bi imela boljšega vratarja. Toda razlog za napako Valdesa se skriva v sami ideji Barcelonine igre tiki-taka. Ta od vratarja zahteva, da z nogami umiri žogo in aktivno sodeluje pri gradnji napada. Vse pri Barceloni se začne ravno pri prvi podaji Valdesa, ki mora biti natančna in imeti smisel. Brezglavega nabijanja, samo da gre žoga čim dlje od lastnih vrat, pri Barci ni. Kadar je žoga veliko v nogah Valdesa, se posledično povečuje tudi možnost usodne napake. Še posebno, ker za njim ni nobene varovalke, le prazna mreža.

Valdes je znova deležen hudih kritik, ki mejijo na posmeh, toda vprašanje je, ali obstaja vratar, ki je v elementu igre z nogo in gradnji napada boljši od sedanjega prvega čuvaja Barcelone. Konec lanske sezone se je povsem enak kiks pripetil Gianluigiju Buffonu, ravno podaje z nogo so hiba tudi Ikerja Casillasa. "Vse v Barceloni se začne pri Valdesu in njegovi igri z nogami. Še naprej ga bomo spodbujali, da žogo drži v lastnih nogah," je Valdesu v bran stopil Javier Mascherano. V enakem kontekstu je odgovoril tudi trener Barcelone Tito Vilanova: "Od Victorja zahtevamo, da igra z žogo in da začne našo igro. Če bi žogo vedno nabijal čim dlje od sebe, se mu to ne bi dogajalo, a tega nočemo. Mi ga bomo še naprej spodbujali, da nadaljuje v enakem stilu. Hočem, da je še naprej pogumen."

Mourinho je Kakaju dal jasen signal, da ga nima več v načrtih

Pri Barceloni v ekipi ni bilo zadnje okrepitve Alexa Songa, ki ima sicer kar sedemnajst sester in deset bratov, v drugem polčasu pa je zaigral novinec v obrambi Jordi Alba. V Madridu na prvo in edino okrepitev še čakajo, saj Luka Modrić ostaja v Londonu ter trenira ločeno od prve ekipe Tottenhama. Več se pri Realu dogaja na izhodnih vratih. Ricarda Carvalha želijo prodati, Nurija Sahina zgolj posoditi. Turški vezist naj bi bil najbližje Liverpoolu, kar pozdravlja tudi Mourinho, saj hoče, da Sahin "v angleški ligi utrdi svoj karakter". Nov jasen signal, da naj si poišče drug klub, je dobil tudi Kaka, ki ni našel mesta med 21 Realovimi nogometaši za gostovanje v Barceloni. Brazilca si najbolj želijo nazaj v Milanu, ki je svojega pogajalca Ernesta Bronzettija poslal že v Katalonijo, kjer se je v četrtek sešel s predsednikom Reala Florentinom Perezom. Problem ostaja denar. Real pričakuje vsaj 20 milijonov evrov odškodnine, visoke zahteve pri letnem zaslužku ima tudi Kaka. Morda bodo vse tri vpletene strani našle skupni jezik v sredo, ko si bo v Madridu povratno tekmo španskega superpokala ogledal podpredsednik Milana Adriano Galliani.