Prošnja Španije evropskemu reševalnemu skladu, naj kupuje državne obveznice, ne bi bila razlog za nižjo bonitetno oceno, je danes zapisal Fitch. Nasprotno bi nakup obveznic s strani začasnega in stalnega rešilnega mehanizma za evro EFSF in ESM "občutno znižal" tveganje za likvidnostno krizo, še posebej, če bi takšno potezo spremljalo kupovanje obveznic na sekundarnem trgu s strani Evropske centralne banke (ECB).

To bi Španiji zagotovilo dostop do vzdržnega financiranja na trgih in omililo pritiske na njeno bonitetno oceno, pravi agencija. "Takšna zunanja podpora bi Španiji lahko zagotovila potrebni prostor za implementacijo ambicioznih fiskalnih in gospodarskih reform," dodaja Fitch.

Še dodatno bi španska zaveza k fiskalni konsolidaciji dobila novo kredibilnost, v kolikor bi jo podprl dogovor z ESM/EFSF, saj so ukrepi pogoj za pridobitev finančne pomoči.

Bi pa Fitch o znižanju bonitetne ocene razmislil, v kolikor bi nakupi španskih obveznic s strani institucij območja evra v celoti zamenjali zasebno financiranje, namesto da bi samo zagotovili potrebno podporo. Tak scenarij je sicer "malo verjeten," še pravijo v bonitetni hiši. Fitch je bonitetno oceno Španije junija znižal z A na BBB z negativnimi obeti.

Sicer je podobno pred dvema dnevoma sporočil že S&P, pri katerem ima Španija od aprila bonitetno oceno BBB+. Ta je ocenil, da bonitetna ocena Španije "najverjetneje ne bi bila neposredno prizadeta", v kolikor bi španska vlada prosila za pomoč.

Države z evrom so Španiji že odobrile do 100 milijard evrov pomoči za sanacijo problematičnega bančnega sektorja. Kljub temu se krepijo namigovanja, da bo Madrid prej ali slej zaprosil tudi za pomoč za reševanje celotnih državnih financ. Ključen za Španijo bo oktober, ko bo država morala poplačati za 9,02 milijarde evrov kratkoročnega in za 24,158 milijarde evrov dolgoročnega dolga.

V luči teh namigovanj je Evropska komisija danes zanikala navedbe, da s Španijo potekajo kakršna koli pogajanja o pogojih za pridobitev pomoči. Tiskovni predstavnik evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Simon O'Connor je poudaril, da ne poteka "nikakršna diskusija o kakšnem posebnem programu za Španijo". Poudaril je še, da je pogoj za kaj takega prošnja države, kar pa se v primeru Madrida ni zgodilo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.