Pred nekaj tedni je po številnih zapletih in končnem paktu med Zagrebom in Splitom oziroma Zdravkom Mamićem ter Igorjem Štimcem postal predsednik hrvaške zveze. Da se je z nogometnega igrišča preselil za pisarniško mizo, bi bilo mogoče razbrati zgolj iz intervjuja, ki ga je dal včeraj za Dnevnik. Medtem ko je užival v ribi in morju v Novem Vinodolskem, je namreč govoril previdno in skušal biti povezovalen.

Kakšne možnosti imata Maribor oziroma Dinamo za uvrstitev v ligo prvakov?

Obema ekipama dajem po 50 odstotkov možnosti. V igri je veliko denarja in seveda tudi ugled. Za obe ekipi bo zelo pomembno, če jima uspe doseči zadetek v gosteh. Tako bi bilo dobro, da Maribor ne zabije gola v Zagrebu. To je tista prednost, ki jo bo treba iskati. V igri je veliko, liga prvakov! Tovrstne tekme so zelo zahtevne. Pričakujem napet in zanimiv boj.

Se strinjate, da ima Dinamo boljše posameznike, Maribor pa boljšo, trdnejšo ekipo?

Moram priznati, da nisem veliko spremljal igre Maribora. Njihov trener je Darko Milanić, kajne?

Ja.

Darko je moj nekdanji soigralec in prijatelj. Ko ga vidim na tekmi, ga bom pozdravil. Bil je vrhunski nogometaš. Zagotovo v Mariboru dela marljivo in predano. Uspelo mu je zgraditi ekipo, ki je pred vrati lige prvakov.

Soigralca sta bila v reprezentanci nekdanje Jugoslavije. Kakšne spomine imate nanj?

Sva prijatelja iz otroštva. Na tej tekmi mu ne morem zaželeti vse sreče. (Smeh.) Želim mu jo na vseh drugih tekmah, proti Dinamu pa ne, saj je jasno, za koga bom navijal.

Zelo dobro poznate tudi Zlatka Zahovića.

Seveda. Zahović in Milanić sta sestavila dobro ekipo. Pomembno je, da imata za seboj uspešni nogometni karieri. Za njima je dolgoleten proces dela v nogometu v različnih vlogah. To pomeni, da jima izkušenj ne manjka, zato jima je laže voditi klub. To je pomemben element, da se je Maribor lahko napotil proti ligi prvakov. Za klube iz nekdanje Jugoslavije je ravno uvrstitev v ligo prvakov tisti uspeh, ki ti daje moč.

Večkrat ste igrali proti Zahoviću in Milaniću. Se vam je kakšna tekma posebno vtisnila v spomin?

Slovenija in Hrvaška sta se večkrat pomerili. Igrali smo velike tekme. Vedno so bili naši odnosi korektni. Seveda vsak želi, da njegova ekipa zmaga. A bistveno je, da nogomet zbližuje. Zelo pomembno je, da so sosedski odnosi Slovenije in Hrvaške dobri. Moramo se boriti proti rasizmu in drugim slabim stvarem v nogometu. Tudi Uefa se zavzema za to. Želim si, da bi bila tekma primer dobre prakse.

Se spomnite, kdaj ste nazadnje govorili z njima?

Pred časom smo se sestali na neuradnem, prijateljskem sestanku v Ljubljani. Ko sem si ogledal eno od tekem Olimpije, sem govoril z Gregom Židanom, s katerim sva bila soigralca v Dinamu. Nanj me vežejo lepi spomini. Rad bi izkoristil to možnost in ga pozdravil prek slovenskih medijev. Na teh prostorih je zelo pomemben tudi slovenski sodnik oziroma sodniški funkcionar pri Uefi Vlado Šajn. Kot predsednik hrvaške zveze se moram truditi pri ustvarjanju novega ugleda hrvaških sodnikov in celotnega nogometa. Moja naloga ni več le govoriti o nogometni igri ter rezultatih, temveč imam še precej drugih obveznosti. Sem mlad, imam veliko moči in zanosa. Prepričan sem, da lahko s svojo ekipo pomagam nogometu. Vsi smo del nogometne družine.

Ste novi predsednik hrvaške zveze. Nekoliko dlje, leto in pol, je na slovenskem predsedniškem stolčku nov obraz, sicer v svetu nogometa precej manj znan. Ste že stopili v stik z Aleksandrom Čeferinom?

Najprej me čaka v Švici sestanek s predsednikom Uefe Michelom Platinijem. Sledilo bo srečanje s predsednikom Fife Seppom Blatterjem, nato s predsednikom španske zveze Angelom Mariom Villarjem. Nato bom obiskal predsednike sosednjih držav. Seveda bom prišel tudi v Slovenijo. Za srečanje smo se že dogovorili. Obstaja veliko tem, o katerih bomo lahko govorili. Ne bo nam treba iskati tople vode. Drug drugemu bomo morali le predstaviti, kaj smo naredili na določenih področjih in se učiti na izkušnjah. Prepričan sem, da nas čaka koristen delovni sestanek.

Ste Čeferina morda povabili na tekmo v Zagrebu med Dinamom in Mariborom?

Nisem ga povabil. Protokol na evropskih tekmah v Evropi je namreč takšen, da funkcionarje vabi klub, ki organizira tekmo. Torej v tem primeru Dinamo. Jaz bom prišel v Maribor in ga bom morda tam videl. Če bo prišel na tekmo v Zagrebu, bo dobrodošel. Z veseljem bom pokramljal z njim in si skupaj z njim ogledal tekmo iz častne lože.

Luka Modrić je na poti k madridskemu Realu. Kaj to pomeni zanj, za Real in hrvaški nogomet?

Zelo pomembno je, da hrvaški nogometaš igra v tako velikem klubu. Vem, kaj pomeni igrati za Real, saj sem bil član kluba s stadiona Santiago Bernabeu. To je dobro za ugled hrvaškega nogometa in reprezentance. Imamo tudi nekaj drugih nogometašev v velikih klubih, kot je na primer Mario Manđukić v Bayernu. Tako je hrvaški nogomet v svetu še bolj prepoznaven. Luki želim vso srečo in prepričan sem, da bo še nocoj (včeraj, op. a.) podpisal za Real.

Ker ste igrali za Real, bi dali Modriću lahko kakšen nasvet...

Tega ne potrebuje, ker je vse jasno. Mora zgolj igrati nogomet, za ostalo pa naj se ne meni.