Najprej je njihova družba Limak s 100 milijoni evrov pridobila 25-letno koncesijo na mednarodnem letališču v Prištini, pred nekaj meseci pa je skupaj s Çalikom kupila mrežo kosovske elektrodistribucije za 26,3 milijona evrov ob obljubi, da bo v dotrajano omrežje vložila med 200 do 300 milijoni evrov. Turške družbe se s tem še ne bodo zadovoljile, saj Turkcel konkurira pri privatizaciji tričetrtinskega deleža kosovske pošte, pravzaprav tamkajšnje mobilne telefonije, zanimajo pa se tudi za gradnjo nove elektrarne pri Obiliću ter za premogovnik Sibovc z ocenjenimi rezervami na milijardo ton premoga.

Kosovski uvoz iz Turčije je lani dosegel 185 milijonov dolarjev in je bil dvakrat večji kot pred osamosvojitvijo, hkrati pa je ta država vse bolj prisotna v kosovskem bančnem sistemu, saj tja prihaja še s tretjo banko, čeprav sta vodilni še vedno nemška ProCredit in avstrijska Raiffeisen. Vsega skupno je na Kosovu registriranih že 875 turških podjetij, pri čemer sodelujejo skupaj z ameriškimi pri največjem tamkajšnjem javnem projektu, gradnji avtocestne povezave z Albanijo. Tudi sama turška vlada ne varčuje pri financiranju Kosova. Tako je pred dnevi objavila donacijo v višini 2,4 milijona evrov za obnovo poškodovanih džamij.

Ko gre za prihodnost Kosova, pa je urad posebnega predstavnika EU nedavno izvedel anketo, v kateri se je 78 odstotkov vprašanih opredelilo za priključitev Evropski uniji. Med njimi jih je 54 odstotka prepričanih, da bo Kosovo član EU že v naslednjih petih letih, 65 odstotkov pa, da je za članstvo pripravljeno že danes. Rezultate javnomnenjske raziskave je prištinska vlada predstavila kot pomemben argument v kosovskem približevanju evropski integraciji, ki je obremenjeno tudi z dejstvom, da pet članic EU (še) ne priznava Kosova kot samostojne države. Poznavalci razmer ji ta argument deloma spodbijajo s podatkom, da je interes Kosovcev za EU dejansko v upadanju, saj se je zanjo samo pred dvema letoma odločilo kar 90 odstotkov anketirancev. Prebivalci Kosova predvsem nestrpno čakajo, kdaj bodo lahko brez vizumov potovali v države EU, kar pa se v najboljšem primeru ne bo zgodilo pred letom 2014, objektivno pa na članstvo v Uniji ne more računati še vsaj 12 let. O tem se na Kosovu uradno ne govori, saj tamkajšnje oblasti med prebivalstvom ne želijo vzbujati malodušja in ga hranijo z optimističnimi napovedmi o zagotovi pridružitvi EU.