Strokovno vodstvo slovenske reprezentance si lahko vzame Hrvaško za dober primer, kako se proti Švici ne sme igrati. Ta izbrana vrsta ima v moštvu igralce različnih narodnosti, dirigentsko palico na igrišču pa vihti Xherdan Shaquiri, ki je uporaben tako na desnem kot levem položaju. Švicarje bo v kvalifikacijskem ciklusu za mundial vodil prekaljeni trenerski maček Ottmar Hitzfeld, ki je v moštvo vnesel elemente nemške zmagovalne miselnosti, predvsem red in disciplino. Švicarji so pred gostovanjem v Ljubljani morda razkrili celo več podrobnosti, kot bi si želeli, saj je bila njihova igra v Splitu taktično dovršena. Ko se branijo, to počnejo nadvse zavzeto z veliko tekanja in pokrivanja mož na moža, v napadu pa znajo z domiselnimi akcijami in hitrim oddajanjem žoge v trenutku ogroziti nasprotnikov gol. Raven švicarske igre je lahko enako visoka vseh 90 minut, četudi nosilce igre v drugem polčasu zamenjajo rezervisti. Poleg Shaquirija sta na Poljudu izstopala predvsem kreativni vezist Granit Xhaka in strupeni napadalec hrvaških korenin Mario Gavranović.

Hitzfeld še ne govori o Sloveniji

Ottmar Hitzfeld je po zmagi poudaril, da je zelo zadovoljen z igro, ki je po njegovem dobra popotnica za septembrsko tekmo v Ljubljani. Na naše vprašanje, kako dobro pozna slovensko reprezentanco, je odgovoril šele po nekajsekundnem razmisleku: "Danes še ne morem govoriti o Sloveniji. Zadnje tedne sem se pripravljal na Hrvaško, zdaj pa se bom osredotočil na naslednjega tekmeca. Prav gotovo bom temeljito analiziral slovensko igro in večkrat pogledal videoposnetke zadnjih tekem," je razložil Hitzfeld in z resnim tonom dodal, da bo Švicarjem v Stožicah težje kot v Splitu. Na Poljudu je pričakoval pogumnejšo Hrvaško, ki je imela zaradi poraza in slabe predstave pokvarjeno slavje ob stoletnici nogometne zveze (HNS). Krajši ognjemet po koncu tekme tako ni zanimal nikogar, debi Igorja Štimca na selektorskem stolčku pa so zaznamovale številne grobe opazke s tribun. Nekdanjemu reprezentantu mnogi očitajo sporen naskok na trenersko pozicijo z izdatno pomočjo zagrebških vplivnežev - novega šefa HNS Davorja Šukerja in izvršnega predsednika Dinama Zdravka Mamića, zaradi česar je na tisoče navijačev bojkotiralo sredin večer v "poljudski školjki".

Ker je Igorju Štimcu očitno že začela teči voda v grlo, je imel po tekmi skorajda polurni nastop na tiskovni konferenci, kjer je obširneje predstavil svoje videnje dogodkov na zelenici in ob njej. Ko je povedal, kar je hotel, je na prošnjo Dnevnika podal še nekaj napotkov slovenskemu selektorju Slaviši Stojanoviću, da se naslednji mesec ne bi opekel s Švico: "Predvsem naj bo pametnejši od mene, sem pa prepričan, da ima Slovenija dovolj dobro strokovno vodstvo, ki bo znalo analizirati švicarsko igro. Videli ste, da so v Splitu odigrali tako, kot bi šlo za finale svetovnega prvenstva. Niti za trenutek niso izgubili ritma, žoga je potovala tekoče od noge do noge. Igrali so enostavno, si ustvarjali prazen prostor in številne priložnosti. Švicarji so odlična ekipa, Slovenci pa boste za zmago potrebovali precej sreče."

V Splitu ne gledajo Dinama

Sicer pa je zadnje tedne v Splitu bolj kot reprezentanca v središču pozornosti dalmatinski ponos Hajduk, ki je silovito krenil v novo sezono domačega prvenstva. Njihov trener Mišo Krstičević je z lokalnimi novinarji v tako dobrem odnosu, da jim je med polčasom ponujal kornet sladoleda, o možnostih Maribora na prihajajočih tekmah proti Dinamu, najhujšem rivalu Hajduka, pa ni znal dosti povedati. "Tukaj Dinama ne gledamo, Maribor pa še manj. Bilo bi krivično, če bi kar koli napovedal, saj sem brez informacij. Navijal bom za Dinamo, saj bi bila njihova uvrstitev v ligo prvakov uspeh hrvaškega nogometa," je bil kratek Krstičević, ki prav tako kot večina privržencev nogometa v naši južni soseščini z velikimi pričakovanji čaka razplet sage okoli morebitnega prestopa Luke Modrića v Real iz Madrida. Med domačimi poznavalci nogometa se sliši, da bo Real najverjetneje odstopil od ponudbe za najbolj vročega hrvaškega igralca ta hip. Ugibanja povečuje tudi Modrić sam, saj na to temo ne izda nobene skrivnosti, zato ne čudi, da so v Splitu brez izjav in dodatnih informacij ostali tudi trije posebni poročevalci madridskih športnih časnikov Marca in As.