Po 140 letih poslovanja se je namreč ena izmed največjih lesarskih skupin v Sloveniji preobrazila zgolj v še eno izmed njegovih nepremičninskih družb. Hčerinske družbe in proizvodni stroji Lika Vrhnike so prek verige transakcij končali v lasti Laha in neznanega srbskega državljana Daliborja Hemija, ki je za tri hčerinske družbe skupno odštel vsega tri evre.

Lah: Prikrivali so mi podatke

"Težave Lika Vrhnike so se začele predvsem s propadanjem slovenskega gradbeništva, precejšen del odgovornosti za težak položaj podjetja pa nosi tudi prejšnje vodstvo, ki mi je prikrivalo dejanske podatke o poslovanju podjetja. Verjel sem podatkom, ki so mi bili dani, kot tudi osebam, ki sem jim zaupal in so moje zaupanje zlorabile," nam je povedal Igor Lah in dodal, da v družbi poteka pregled celotnega poslovanja prejšnjega vodstva.

Za povečavo klikni na sliko.

Toda delo nekdanjega likvidacijskega upravitelja Iztoka Svetina (tega nam za komentar ni uspelo priklicati) sta nadzirala dva izmed Lahovih najtesnejših poslovnih sodelavcev, Blaž Vodopivec in Marko Mikuž, ki je za eno od Lahovih družb kupil dve Likovi hčerinski podjetji. Poleg tega je Liko Vrhnika večino svojih hčerinskih podjetij prodal šele, ko je vodenje družbe prevzel Danilo Peteh, ki je z Lahom sodeloval že v času privatizacije. "Hčerinske družbe so bile prodane kot del sanacijskega programa," nam je zatrdil Lah. Ob tem je ostro zanikal, da bi se "za zgodbo Lika skrivala nepremičninska zgodba" oziroma da bi zgodovino družbe ukinil zgolj zaradi želje, da ohrani le nepremičnine.

Hčere prodane po evro

Toda prodajo hčerinskih podjetij RVC Projekti (nekdanji Liko Vrata), Lestrgo (nekdanji Liko Trade) in družbe HD Projekti (nekdanji Liko Pohištvo) bi lahko označili za vse prej kot del sanacijskega programa. Vse omenjene družbe so sedaj uradno v lasti srbskega državljana Daliborja Hemija, ki je sredi maja v 15 minutah od Lika Vrhnika kupil družbi RVC projekti in Lestrgo, za vsako od obeh družb pa je plačal zgolj en evro. Še isti dan je Hemi sprejel tudi odločitev o likvidaciji RVC Projekti, nekaj več kot 90 zaposlenih pa je zaradi neplačanih prispevkov, plač in regresa tedaj podalo kolektivno odpoved delovnega razmerja.

Kakšno je trenutno finančno stanje teh družb, ni znano, po nekaterih podatkih pa naj bi bile že dlje časa insolventne. Z njihovo prodajo je tako Lah dejansko preprečil, da bi morebiten stečaj teh hčera ogrozil tudi Liko Vrhnika. Do prodaje hčerinskih podjetij so bile namreč obveznosti hčerinskih podjetij do Lika Vrhnika obravnavane kot njihov kapital, Liko Vrhnika pa bi bil poplačan šele kot zadnji upnik. Toda v verigi preprodaj hčerinskih podjetij naj bi te s svojimi nepremičninami in drugim premoženjem že poravnale obveznosti do Lika Vrhnika, medtem ko številni preostali upniki še vedno čakajo na plačilo.

Še preden bodo upniki prišli do plačila, pa bodo morali stopiti tudi v stik s Hemijem, ki naj bi bil po ocenah poznavalcev zgolj slamnati lastnik. Hemi je sicer uradno lastnik kar devetih slovenskih podjetij, vendar nam ga v zadnjih dneh na nobeni od teh družb ni uspelo priklicati. Ob tem omenimo, da od vseh Hemijevih družb trenutno nemoteno posluje le ena, pet jih ima blokirane račune, ena pa je v likvidaciji. Poslovanjem pa sta bili prisiljeni prenehati tudi njegovi družbi Promenado MM in Dunja, ki ju Durs sumi utaje davka oziroma sodelovanja pri njej ter jima je pred kratkim že preklical tudi identifikacijo za namene DDV.

Dve hčeri kupil tudi Lah

V preprodajo hčerinskih podjetij Lika Vrhnika pa je bila vpletena tudi družba R-KZ, ki jo Lah lastniško obvladuje prek luksemburškega holdinga Aluber. R-KZ pod vodstvom Marka Mikuža je namreč junija letos za vsega 10.000 evrov kupil družbo Liko Natur. Ta družba je imela še v začetku letošnjega leta le 7000 evrov premoženja, vendar pa naj bi v vmesnem času postala lastnica več proizvodnih strojev Lika Vrhnika, ki jih sedaj daje v najem. "Liko ima v lasti le še nepremičnine, proizvodne hale in skladišča, stroje pa je v celoti prevzela družba Liko Natur," je naše informacije potrdil Peteh, ki pa podrobnosti ni želel pojasniti. Tudi Lah ni želel razkriti, ali je njegov R-KZ sploh že plačal kupnino za Liko Natur, v kupoprodajni pogodbi pa rok plačila znaša kar 24 mesecev. Le pol ure po nakupu družbe Liko Natur pa je R-KZ od Lika Vrhnika za en evro kupil tudi družbo Liko Pohištvo. Toda to podjetje je R-KZ že po slabem mesecu dni prodal nazaj Liku Vrhnika, ki je pol ure kasneje Liko Pohištvo za en evro prodal družbi Lestrgo (tedaj že v lasti Hemija).

Edino upanje za zaposlene Liko Erles

Medtem ko Liko Vrhnika že od leta 2008 nima več niti enega zaposlenega, Liko Natur jih nikoli ni imel, vsi zaposleni v RVC Projekti pa so pred kratkim dali kolektivno odpoved delovnega razmerja, zadnje upanje za nekdanje delavce vrhniške skupine ostaja novoustanovljena družba Liko Erles Boštjana Smrekarja in Alojza Erjavca. Ta je namreč prevzela okoli 150 zaposlenih iz nekaterih hčerinskih družb Lika Vrhnika in se sedaj ukvarja s proizvodnjo kuhinjskega pohištva, po nekaterih informacijah pa je prevzela tudi nekatere druge proizvodne programe. Toda Igor Lah drži škarje in platno tudi v tem podjetju, saj mu njegov Liko Natur oddaja stroje, Liko Vrhnika pa nepremičnine, ti pogodbi pa lahko kadar koli razdre.