Obdavčitev lastnikov nepremičnin, katerih skupna vrednost presega milijon evrov, je bila sprejeta z zakonom o uravnoteženju javnih financ. Davek bo veljal do konca leta 2014, pri čemer bodo lastniki nepremičnin, katerih skupna vrednost znaša od milijon do dva milijona evrov, obdavčeni z 0,5-odstotno davčno stopnjo, za nepremičnine, katerih skupna vrednost presega dva milijona evrov, pa bo davčna stopnja znašala en odstotek.

Sprva ambiciozen načrt, ki naj bi v državno blagajno prispeval kar 160 milijonov evrov na leto, je kasneje z izvzemom številnih nepremičnin iz obdavčitve znatno uplahnil in pričakovani izkupiček se je znižal na manj kot deset milijonov evrov. Kakšen bo dejanski izkupiček, bo znano šele prihodnje leto, saj bo Durs davek prvič obračunal za drugo polovico letošnjega leta.

Kot smo že poročali, bodo iz obdavčitve izvzete vse nepremičnine razen stanovanj, ki se ne dajejo v najem ali kako drugače uporabljajo za poslovni namen, ter zemljišča, ki niso kmetijska in gozdna zemljišča ter niso del poslovnega premoženja. Durs je od Geodetske uprave prejel podatke o nepremičninah in lastnikih nepremičnin, ki bi lahko bili zavezanci za omenjeni nepremičninski davek, ni pa jasno, koliko od nekaj manj kot tisoč zavezancev je pravnih in koliko fizičnih oseb. Podatki o nepremičninah so upoštevani na presečni datum, 1. junij letos, poziv Dursa pa je namenjen uskladitvi podatkov z dejanskim stanjem. Če bodo lastniki nepremičnin dokazali, da se te uporabljajo za namene, po katerih so iz obdavčitve izvzete, jim bodo v Dursu vrednost teh nepremičnin »odšteli«. Če se bo skupna vrednost preostalih nepremičnin spustila pod milijon evrov, se bodo obdavčitvi ognili v celoti, v nasprotnem primeru pa se jim bo znižala davčna osnova.