Zaradi načrtov vodstva so zaposleni zaskrbljeni. Po pojasnilih predsednika sindikata Kovinoplastike Lož Aleša Hogeta so v zadnjih letih število delavcev po mehki metodi že znižali s približno tisoč na 830. "Če si uprava družbe glede odpuščanja ne bo premislila, bomo zahtevali, da se bo pri odpovedi delovnih razmerij spoštovalo dogovorjene kriterije in kategorizacijo delovnih mest," je opozoril Hoge.

Druga težava, s katero se srečuje prvi sindikalist Kovinoplastike, pa je izplačilo regresa. Ker ga družba ni izplačala do konca junija, kot to določa kolektivna pogodba, je sindikat nepravilnost prijavil na postojnsko območno enoto inšpekcije za delo. Toda četudi je inšpekcija obiskala podjetje, sindikat poročila inšpektorata o ugotovljenih nepravilnostih sploh še ni prejel. Glavni republiški inšpektor za delo Franc Rančigaj je dejal, da so zaradi ugotovljenih kršitev glede izplačila regresa uvedli prekrškovni postopek, ki pa se še ni zaključil. Čeprav je ravno sindikat prijavil nepravilnosti, ni zahteval obvestila o ukrepanju, zato po zakonu o inšpekcijskem nadzoru "ni nastala obveznost obveščanja o ukrepih". Kljub temu bodo po zaključenem prekrškovnem postopku sindikat obvestili o ukrepih, je dodal Rančigaj.

Sicer pa je zaradi neizplačila regresa sindikat upravi Kovinoplastike Lož zagrozil s stavko. "Kasneje smo se dogovorili, da se regres izplača v treh obrokih, pri čemer bo zadnji del izplačan prihodnji mesec," je dejal Hoge, ki sicer pravi, da Kovinoplastika redno izplačuje plače.

Peter Nelec je prepričan, da so trenutne finančne težave obvladljive. Po naših informacijah je Kovinoplastiki Lož pred kratkim v plačilo zapadlo nekaj posojil. Višine zneska zapadlih finančnih obveznosti Nelec ni želel komentirati, dejal pa je, da se z bankami, ki imajo sicer posojila zavarovana z delnicami družbe, dogovarjajo o reprogramiranju kreditov. Konkretnih številk o poslovanju v prvem polletju Nelec ni razkril, pojasnil pa je, da poslujejo v okviru načrtov, da so na vseh programih izboljšali poslovanje in da so v zadnjih dveh mesecih poslovali z dobičkom. "Če ne upoštevamo stroškov za odpravnine zaposlenih, bomo v letošnjem letu poslovali okoli pozitivne ničle," je dodal Nelec.

Skupina Kovinoplastika Lož je lani dosegla 74 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo za pet odstotkov manj kot leta 2010. Čista izguba je znašala skoraj pet milijonov evrov oziroma pet odstotkov več kot leto pred tem. Od vseh sredstev v višini 74,3 milijona evrov je imela skupina konec lanskega leta 47 odstotkov dolžniškega kapitala. Medtem ko je bilo kratkoročnih finančnih obveznosti za 12,8 milijona evrov, je bilo dolgoročnih za 3,7 milijona evrov.