Prav v drugem četrtletju se je sicer razkrilo, da so zaposleni v Barclaysu sodelovali pri manipulaciji medbančne obrestne mere libor. V škandal so bile najverjetneje vpletene tudi druge britanske, ameriške in evropske banke, a prvi je bil na udaru prav Barclays. Ta je ameriškim in britanskim regulatorjem že poravnal 290 milijonov funtov kazni, obeta pa se mu tudi kazenska preiskava.

Zaradi afere sta že odstopila oba prva moža banke Bob Diamond in Marcus Agius, prav Agius pa se je kot predsednik upravnega odbora v odstopu opravičil za vpletenost v škandal. Obljubil je tudi, da bo banka storila vse, da si odpravi načeti ugled.

Potrdil je, da v banki iščejo novega glavnega izvršnega direktorja in predsednika upravnega odbora, v vmesnem obdobju pa Agius bdi nad delovanjem banke, pri čemer zagotavlja, da ima pri tem široke pristojnosti.

V banki so sicer s poslovanjem v polletju zadovoljni. Na poslovanje je namreč vplival predvsem enkratni računovodski strošek v višini 2,945 milijarde funtov zaradi dviga vrednosti dolga banke na sekundarnem trgu. Banke si lahko zaradi nihanja vrednosti svojega dolga v primeru padca izboljšajo svoje poslovanje, a v tem primeru so šla gibanja na trgu na škodo tej britanski sistemski banki.

Dobiček pred davki je zato dosegel 759 milijonov funtov (dobrih 971 milijonov evrov), potem ko je v enakem obdobju lani znašal 3,2 milijarde funtov.

Banka poslovala bolje kot v enakem obdobju lani

Ob neupoštevanju vseh izrednih stroškov je dobiček pred davki znašal 4,23 milijarde funtov, kar je 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Banka je v polletju bolje kot v enakem obdobju lani poslovala tako na področju investicijskega in korporativnega bančništva kot pri poslovanju s posamezniki in malimi in srednjimi podjetji.

Skupni prihodki so bili ob neupoštevanju izrednih dogodkov s 15,48 milijarde funtov za odstotek višji kot v enakem obdobju lani. Oslabitve in rezervacije so z dobre 1,8 milijarde funtov ostale približno na ravni iz lanskega prvega polletja.

Banka je za dodatnih 22 odstotkov zmanjšala svojo izpostavljenost do ranljivih članic območja evra, kapitalsko pa je s količnikom Core Tier 1 pri 10,9 odstotka zelo trdna.